Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat a netről, mint nő!

Dotkom

Kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat a netről, mint nő!

Az emberek 89%-a nem ítéli el a tv sorozatok illegális letöltését.

Az AXN az elmúlt években erőteljes hangsúlyt fektetett az online platformok fejlesztésére. Az AXN Player – azaz a csatorna ingyenes videómegosztó szolgáltatása – sok esetben megismétli, vagy elérhetővé teszi a tv-ben látott epizódokat. Mindemellett egyre többször fordul elő, hogy egy-egy kiváló széria az interneten mutatkozik be először, vagy csak az AXN Playerben elérhető. Erre jó példa „A gyónás” című sorozat, amelynek miniepizódjai először kizárólag az AXN Playerben voltak láthatóak. A kifejezetten a netre készült sorozat epizódok egyébként szeptemberben a legnézettebb tartalmakká váltak. Ugyanakkor az internetes tartalmakat szolgáltatók egyik legnagyobb dilemmája, hogy a sorozatnézők sokszor választják az illegális letöltést akkor is, ha azok ingyen megnézhetők a weben. Ennek nyomán az AXN a Kutatócentrummal közösen villámkutatást végzett az internetező felnőttek körében, amelyben sorozatnézési szokásaikat, illetve az illegális letöltésekkel kapcsolatos attitűdjeiket vizsgálták.

Bár a sorozatnézők 89%-a még nézi a televíziót, addig 10 megkérdezettből négyen már az interneten is követik sorozataikat. A DVD és Blu-ray lemezek elterjedtsége viszont elég alacsony, a sorozatnézők csupán 5%-a választja ezt a formát. A különböző korosztályokat összehasonlítva jól látszik, hogy a fiatalok egyre inkább előnyben részesítik a világhálót. A 18-29 évesek körében a legelterjedtebb az illegális fájlcserélők használata (43%), de közel egyharmaduk az ingyenes tartalmat kínáló televíziós videómegosztó portálokat is gyakran látogatja.

Az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken azok száma, akik az internetet használják sorozataik forrásául. Míg a harmincasok közül minden ötödik sorozatnéző látogatja az illegális fájlcserélőket, addig a 40-54 évesek körében ez az arány már csak 9%. Érdekes eredményeket hozott a kutatás a nemek tekintetében is: általában a nők jóval nagyobb arányban néznek sorozatokat, mint a férfiak, ugyanakkor négyötödük inkább a televíziót választja.A tv-csatornák által üzemeltetett ingyenes tartalmakat a két nem tagjai egyenlő arányban nézik, ugyanakkor kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat az internetről, mint nő.

A kutatásban vizsgálták az illegális letöltésekkel kapcsolatos nézői attitűdöket is. Figyelemreméltó eredmény, hogy a válaszadók többsége (89%) egyáltalán nem ítéli el az illegális letöltéseket, ráadásul minden negyedik válaszadó úgy véli, hogy ma már olyan sokan töltenek le sorozatokat az internetről jogtalanul, hogy ezt a folyamatot nem lehet meggátolni. 18%-uk még azt is hozzátette, hogy az ingyenes internetes sorozatterjesztésé a jövő, így a sorozatkészítőknek és a színészeknek más módon kell majd bevételhez jutniuk. Jól látszik, hogy a fiatal korosztály jóval elfogadóbb az illegális letöltésekkel kapcsolatban, mint az idősebbek. Az internetes tartalmakat ingyen kínáló csatornák számára azonban bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 45%-a úgy véli, hogy fölösleges illegálisan letöltögetni, ha ugyanaz a sorozat elérhető ingyenesen a tv-csatornákon vagy azok internetes oldalain.

A kutatás válaszaiból arra következtethetünk, hogy az internet egyre nagyobb teret hódít a sorozatnézők körében is, ráadásul az emberek nagy része inkább legálisan kívánja elérni a sorozatokat, így a különleges sorozatok internetes premierje egyre inkább indokolttá válik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés