Connect with us

Hirdetés

technokrata

Béreket emel a Foxconn

Dotkom

Béreket emel a Foxconn

Még le sem zárult a Fair Trade Labour vizsgálata, a Foxconn bejelentette, hogy a kínai munkavállalók bérét 16-25%-al emeli meg.

A közel 40 éves vállalat elkezdett rájönni, hogy bizony egyre többen veszik rossznéven azt, ahogy bánnak a dolgozóikkal. Egyrészt Tim Cook, az Apple igazgatója is követelte, hogy a Foxconn alkalmazottai heti 60 óránál többet ne dolgozzanak (jelenleg van, hogy napi 18 órát is dolgoznak egy-egy premier előtt), másrészt vizsgálatok is indultak független szervezetek részéről, melyek alapján kivizsgálják a cég humánpolitikáját és a munkáltatói magatartását. Eddig lehetett pökhendien mondani, hogy bizony lehet menni a rizsföldekre tizedennyiért kapálgatni, nem kötelező a Foxconnak dolgozni, most viszont felhördült a Nyugat, így a nagy tigris visszahúzta karmait.Ű
Egy alapszintű (junior) dolgozó a shenzeni gyárban havi átlagkeresete 1800 jüan volt. Ez 63 ezer forintnak felel meg. Ha a dolgozó átmegy egy technikai vizsgán, akkor a fizetése 2200 jüanra növekszik (77 ezer forint). És ez még mindig jobb, mint a három évvel ezelőtti fizetés volt, ugyanis akkor egy dolgozó átlagosan 900 jüant vitt a munkásszállóra (pardon, kollégiumba), ami a 32 ezer forintot se érte el. A hivatalos nyilatkozat szerint az alapbérek az emelés után már magasabbak lesznek, mint a helyi önkormányzat által meghatározott minimálbér. Sőt, elébe mennek a problémáknak és több képzési lehetőséget, tanulási időt adnak a gyár a dolgozóinak, a későbbiekben pedig jó példát kívánnak mutatni a többi nagyvállalatnak azzal, hogy folyamatosan növelik a hatékonyságot, a technológiát és a fizetéseket.
A Fair Trade Labour tehát vizsgálódik a Foxconnál, méghozzá úgy, hogy az alkalmazottakat kérdezik ki a munkahelyi körülményekről. Vajon a Foxconn részéről ez csak egy olyan rövidtávú trükk, aminek köszönhetően a dolgozók nem sároznák be a céget az interjúk során, majd a vizsgálatok lezárulta után minden folytatódna tovább ugyanúgy vagy esetleg a változás szele fúj gyáróriásnál?



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés