Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő technológiával hallhatnak a süketek

Dotkom

Elképesztő technológiával hallhatnak a süketek

Kutatók merőben új technológiát dolgoztak ki a hallássérült emberek segítésére.

A technológia fejlődésének hála egyre több, korábban megoldhatatlannak hitt akadály hárul el a fogyatékossággal élők elől. Volt már példa arra, hogy egy végtagbénulással élő férfi megtanult focizni, ahogyan az sem példa nélküli, hogy egy agyvérzés utáni némaságból kigyógyulva az illető újra képessé vált a beszédre.

hear

Most a Coloradói Állami Egyetem kutatói dolgoztak ki egy módszert, amivel reményeik szerint hathatós segítséget nyújthatnak a hallássérült embereknek. A megoldás ezúttal nem a hagyományos utat követi, inkább arra fokuszáltak, hogy hogyan lehetne kikerülni a testi problémákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem a beteg fülének gyógyítására hegyezték ki  módszert, sokkal inkább egy, egyébként is jól működő szervre támaszkodnak.

Az ötlet lényege, hogy egy elektródákkal teli eszköz a szájpadláshoz érve rezgéseket bocsájt ki, amit az agy dekódol és így érthetővé válik a süketek számára is a beszéd. Ehhez egy Bluetooth kapcsolattal működő mikrofonra is szükség van. A kutatók szerint a különleges technológia használata igen hamar megtanulható, így véleményük szerint rengeteg embernek jelenthet majd megoldást a készülék.

 

Arról azonban egyelőre nem árultak el információt, hogy vajon mikor dobhatják piacra a terméket. Ennek oka az lehet, hogy az elsődleges cél egy láthatatlan, állandóan a szájpadláson lévő készülék megalkotása, így a kutatók következő fejlesztési irányát a miniatürizálás határozza majd meg. Valószínű tehát, hogy csak egy, már piacképes, kompakt és gyakorlatilag láthatatlan eszközzel találkozhat majd a végfelhasználó a jövőben. Reméljük, hogy a fejlesztések jól haladnak és a rendszer következő kiadása hamarosan megvalósul!

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés