Connect with us

technokrata

Robotok jelentették be a Vodafone Alapítvány Scratch-versenyének nyerteseit

scratch

Verseny

Robotok jelentették be a Vodafone Alapítvány Scratch-versenyének nyerteseit

Robotok jelentették be a Vodafone Alapítvány Scratch-versenyének nyerteseit

Három általános iskolás és két gimnazista csapatnak adta át a Vodafone Magyarország Alapítvány a Digitális Témahét keretében indított Scratch különdíjat

A Vodafone Magyarország Alapítvány a Digitális Témahéthez hasonlóan a digitális kompetenciák fejlesztését tűzte ki a gyermekeket, pedagógusokat és szülőket egyaránt támogató oktatási stratégiájának céljául. Éppen ezért 2016 óta minden évben tematikus programokkal, így például különdíjas versenyekkel jelenik meg a pedagógiai esemény programkínálatában. Az idei évben 4-5 fős csapatok a Scratch programozó nyelv kreatív használatában mérhették össze tudásukat a rendezvény keretében.

Scratch-versennyel a programozás népszerűsítéséért

A közösen meghirdetett, nyolcszázezer forint összdíjazású versenyre idén két korosztályban nevezhettek a 4-5 fős csapatok. A Scratch egy vizuális programozási nyelv, amelyet elsősorban a programozással ismerkedő gyerekek számára fejlesztettek ki. Az Alapítvány ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy a kódolás és a programozás a 21. század egyik elengedhetetlen nyelvezete, amelynek ismerete nemcsak az iskolai digitális kultúra órán kamatoztatható, hanem bármilyen témájú tananyaggal összeegyeztethető.

A verseny lebonyolításáról

A verseny során a csapatoknak egy-egy Scratch-játékot kellett létrehozni a három megadott témakör egyikében. A témák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy azok napjaink legaktuálisabb kihívásaira reflektáljanak. Ezek alapján a pályázat kiírói a ,,Zöldebb iskola”, „Milyen munkahelyek lesznek a jövőben?” és ,,Robotok a környezetünkben” gondolatébresztő címeket határozták meg. A pályázatok elbírálása során a zsűri figyelembe vette a kreativitást, értékelte a kódsorok komplexitását és a játékok használhatóságát, valamint a felhasználóbarát felületet és természetesen a társadalmi hasznosságot. A verseny nyerteseit stílusosan egy Scratch-ben készült videóban hirdették ki.

„Számos kreatív, igényes és ötletes pályamunka érkezett, mely azt is mutatja, hogy a fiatalok nyíltak és érdeklődők a jövő fontos kérdései iránt, és a hozzájuk közel álló digitális világ egy nyelvén nagyon komoly üzeneteket tudnak megfogalmazni a felnőttek számára. Ezt érdemes meghallanunk és átgondolnunk

– mondta el a pályázott anyagokról Váczi Dorka, a Vodafone oktatási programjainak szakmai vezetője, a háromtagú zsűri tagja.

Díjazottak:

5-8. osztály

  1. helyezett: Rajtik Sándor Barnabás (Álmos Vezér Gimnázium, Pedagógiai Szakgimnázium és Általános Iskola)
  1. helyezett: Hegedűs Simon, Kovács Ronald Ármin, Szabó Attila (Wesselényi Utcai Családi Bölcsőde, Bölcsőde, Óvoda és Általános Iskola)

Code like a girl különdíj: Semsey Anna, Ikeda Liza, Józsa Gréta, Iváncsevics Flóra (Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola)

9-12. osztály

  1. helyezett: Magyar Virág, Laczkó Örs (Kerék Általános Iskola és Gimnázium)
  1. helyezett: Ambrus Martin, Galvács Levente, Fazekas Ádám, Kiss Norbert (Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium)

A Vodafone Magyarország Alapítvány oktatási programjai

A Vodafone Magyarország Alapítvány oktatási programjainak alapelve a diákok digitális felkészítése mellett a pedagógusok támogatása, a legkorszerűbb oktatástechnológiai fejlesztések elérhetővé tételével, valamint az ilyen jellegű tudás megszerzésének elősegítésével. Ennek érdekében készült el az Alapítvány oktatási platformja, az E-skola, ahol egyaránt megtalálhatók pedagógusoknak, diákoknak és szülőknek készült kurzusok. Egyike ezeknek a 30 órás akkreditált, 100%-ban e-learning alapú IKT eszközök a tanórán című képzés, amely a pedagógusok számára ingyenes tananyagot nyújt a digitális kompetenciák, eszközök és módszerek megismeréséhez.

A kis-, és nagygyermekes szülőknek szóló Netszülő e-learning program segítségével a digitális világ gyermekekre gyakorolt hatásaival vagy például a biztonságos internethasználat, tartalomfogyasztási szokások, saját eszközhasználat témaköreivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A 2020 novembere óta elérhető program a 6-12 és 12-18 éves korcsoportokba tartozó gyermekek szülei számára érhető el, az E-skola programban található többi tananyaghoz hasonlóan díjmentesen.

A Digitális Témahét az ország legnagyobb digitális pedagógiai eseménye, melyhez 2016-os indulásával egyidejűleg csatlakozott a Vodafone Magyarország Alapítvány. A Digitális Témahét oktatási programjának célja, hogy fejlessze a tanulók és pedagógusok kompetenciáit, segítse a 21. századi képességek fejlesztését támogató pedagógiai módszerek terjesztését, valamint széles körben ismertesse a digitális írástudással és gyermekvédelemmel kapcsolatos ajánlásokat.

További Verseny

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu