Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung Series 9 S27B970D – Tükröm-tükröm

TV - monitor

Teszt: Samsung Series 9 S27B970D – Tükröm-tükröm

A Samsung első PLS panellel ellátott monitorját kaptuk a gyártótól tesztelésre, mely 27 collos, nagyon szép, de 260.000 Ft-ba kerül.

„Kinéztem egy Samsung Series 9-et, mennyiért tudsz szerezni?” – hangzott el a kérdés kedves barátomtól, melyre csak egy kérdéssel tudtam reagálni: „Series 9 micsodát?”. Merthogy a Series 9 megnevezés eddig csak a koreai gyártó laptopjánál volt releváns, most már azonban a monitorcsalád is megörökölte a termékelnevezést és a hozzá kötődő design vonalakat.


A Series 9-es LPS monitor nagy és nehéz, viszont részleteiben nagyon szép, főleg hátulról. A hátlap szálcsiszolt alumínium, ízléses, a képernyőt tartó egység pedig indusztriális jellegű. A monitor egyben HUB is: az alsó egységbe több, pontosan 2 db USB 2.0-ás eszközt csatlakoztathatunk, melynek használatához mindenképp érdemes a gyártó driverét telepíteni notebookunkra, vagy asztali gépünkre. Már csak azért is, mert így elérhetjük azt, hogy például egy laptopnál a laptop kijelzője + a hozzácsatlakoztatott HDMI monitor mellett az USB-s monitor harmadik kijelzőként funkcionáljon, természetesen annak felbontás korlátaival együtt.

Felbontás és portok

A Series 9-et azonban nem egészen erre találták ki: sokkal inkább az egymonitoros, design-központú használatra. Ezt illetően bár csodaszámba megy, ha olyan gépet találunk az otthoni, vagy céges parkban, amivel a rendelkezésre álló 2560 x 1440-es felbontást el tudjuk érni, de megéri a keresgélés: a HD-nál nagyobb felbontás bizony sokak számára lehet vonzó, főleg grafikusi területen. Az viszont annál kevésbé, hogy a monitor felülete fényes, ezáltal jómagam, aki az ablaknak háttal ül, gyakorlatilag használhatatlan, és bizony ha egy monitorhoz a teljes felbontás eléréséhez új laptopot (vagy videókártyát) kell venni, illetve át kell rendezni miatta az irodát, akkor az minden bizonnyal csak fanatikusok számára ajánlott.

Ez látszik a Series 9-es árában is: a több mint negyedmillió forintot kóstáló monitor valóban szép, de minket színeiben egyáltalán nem győzött meg: az általam a hétköznapokban használt CA550 monitor nekem sokkal inkább tűnt színhűnek és használhatónak – már csak a mattság miatt is – mint a 27 collos überdrága új designkészülék. A csatlakozásokat illetően ugyan van HDMI, DVI és az újabb eszközöket támogató MHL-kompatibilis port a hátulján, de a gyártó HUB-monitorjaiban megszokott bőségnek – 4db USB 3.0 port, LAN port – a nyomát se leljük a Series 9-en.

Színek szállodája

1 milliárd szín – hirdeti a matrica a nem kicsi talapzaton, melyen egyébként maga az érintőgombos kezelőfelület is helyet kapott: itt tudjuk a menüben állítani a bemeneti jel forrását, illetve a hardveres kalibrációt is elvégezni. A sok színt amúgy szoftveresen, a monitorhoz mellékelt kalibráló programmal is tudjuk állítani, mely a magam fajta színtévesztőknek annyira nem okoz vizuális orgazmust, de a grafikus kollégáknak egy igencsak jó játékszer lehet arra, hogy a PLS képességeit leteszteljék.

A kijelző magassága állítható, dönthető, forgatni azonban nem forgatható és a szomszéd asztalnál ülőnek sem tudjuk megmutatni a napi vicces videót anélkül, hogy a meglehetősen nehéz talapzatot ne kelljen oldalirányba elráncigálnunk. Ezt némileg kompenzálja a viszonylag nagy betekintési szög: az IPS-monitoroknál látottakhoz hasonlóan kevés torzulással nézhető a kép oldalirányból is. Ugyanakkor mindenképp megemlítendő, hogy a WQHD felbontástól kisebb, például „csak” full HD-s felbontásban a képernyőn komolyan elmosódnak a szövegek, mellyel – és az árral egyaránt – igazán komolyan beszűkíti a vásárlói professzionális célcsoportot a gyártó.

Összességében

Nem vagyunk azok a mindent lemérünk tesztelők, mint például a prohardver, sokkal inkább hétköznapi szemmel próbálunk a termékekre tekinteni, és lehet hogy ennek köszönhetően, de a 27 collos Series 9 gyakorlatilag ha kijelző technológiailag nem is, de funkcionálisan mindenképpen visszalépés. Mondom ezt azért, mert fényes kijelző mellett olyan bosszantó kompromisszumokra kényszerít, minthogy nincs audio kimenet (csak a beépített 7 wattos hangszóró, az is csak HDMI módban elérhetően), és USB-ből is csak kettő van, mindössze 2.0-ás sebességben. Mindezt persze a WQHD felbontás próbálja feledtetni velünk, a maga negyedmilliós áráért cserébe, hétköznapi használatra ezzel gyakorlatilag ajánlhatatlan kategóriába predesztinálva az eszköztSzólj hozzá!

További TV - monitor

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu