Connect with us

technokrata

Teszt: 3D-s, ledes okostévét vennék, de milyet?

Smart home

Teszt: 3D-s, ledes okostévét vennék, de milyet?

A Samsungtól kaptunk egy 46 collos, azaz 117 centi átmérőjű 3D-s, LED-es okos-, vagy smart tévét tesztelésre, mely kapcsán olyannyira belelkesedtünk, hogy ellátogattunk több hazai nagy elektronikai szaküzletbe körülnézni, kérdezősködni a témában. Meglepő dolgokat is megtudtunk.

„Viszonylag nagy a kereslet a smart tévék iránt, de nagyon sok vevőnek csak az ár számít” – kezdte első állomásunkon névtelenségét megőrizni kívánó bennfentesünk. „Pedig ha egy egyszerű fekete-fehér demót elindítunk a képernyőkön, akkor a szürke különböző árnyalataival megjeleníthető feliratoknál jól látszanak a különbségek a kijelzők között. A Samsung kijelzői nem igazán részletgazdagok, sok esetben összemosódnak rajtuk a színárnyalatok” – folytatja. „A Samsungnak vannak ugyanakkor a legszebb tévéi, árban is nagyon jók, ezáltal nagyon sokan választják a márkát.

Megnéztük magunk is az említett fekete-fehér demót, próbáltunk állítani a fényerősségen, kontraszton, és annyit tapasztaltunk, hogy nem nagyon tudtunk olyan beállítást találni Samsung tévén, ahol valamennyi színkülönbség egyértelműen látszott volna. „Ezek a tévék egyébként itt shop-módban működnek, ami annyit jelent, hogy jelentősen erősebben, kontrasztosabban mutatják a képet. Volt ebből már gondunk, mert az ügyfél hazavitte a tévét, majd jött vissza reklamálni, hogy ez nem olyan szép, mint a boltban volt. Ezt a shop-módot azért kell itt használnunk, mert a sok fény miatt a normál módban nem lennének szépek a tévéken megjelenő képek. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy egy új tévénél otthon nem szabad felállítani a kontrasztot, fényerőt, az első pár 100 óra üzemidőben kímélni kell az eszközt: akárcsak egy autót, vagy hangfalat, be kell járatni.” – folytatta informátorunk.

Mi alapján válasszunk tévét?

„Az első és legfontosabb hogy nem a méret a lényeg. A legtöbben azzal hozzák vissza a tévéket, hogy a vásárlás után kiderül, hogy nem fér be a nappaliba, túl nagy, vagy a példának okáért volt már olyan is, hogy olyan a tér hiánya miatt két nap alatt teljesen bevérzett szemmel hoztak vissza árut, mert túl közelről nézték azt. Egy 117 centis tévét például legalább 3-4 méter távolságról kell nézni, ezen belül érdemesebb inkább kisebbet venni.” – tanácsolta a szakértő.

„Mindezeken kívül persze rengeteg más szempont is van. Fontos, hogy a fogyasztást illetően is számoljunk: egy nagyobb lcd tévé egy set-top-boxszal akár havi 1.000 Ft-tal is megdobhatja a villanyszámlát, főleg az utóbbi miatt. Nem is értjük egyébként, hogy az amúgy rendkívül környezetromboló set-top-boxokhoz miért ragaszkodnak a szolgáltatók, holott rengeteg tévébe már gyárilag rendelkezésre áll az a technológia, amit a külön dobozokkal sóznak a magyar vásárlókra.” – halhattuk az első helyszínen.

Mitől okos egy tévé?

Az okostévék attól okosak, hogy általában egy Linux-alapú operációs rendszer fut rajtuk és egy tetszetős grafikai felületen kínálnak olyan, a hagyományos tévéknél nagyságrendekkel több szolgáltatásokat, mint például vezetéknélküli internetelérés, Youtube, Skype, Facebook. Igen, a tévé képernyőjén.

Ergonómiailag máris felvetődik a kérdés eme szolgáltatások hallatán, hogy hogyan kezeljük a tévén eme alkalmazásokat? Erre alapállapotban a Samsung távirányítója adott, amin egy rémálom beütni egy webcímet: úgy működik, mint egy régi mobilon az SMS, csak annál sokkal lassabb és kényelmetlenebb. Sokkal egyszerűbb az iPhone-ra telepíthető Samsung alkalmazással irányítani a tévét, mely Wifin keresztül kapcsolódik a tévéhez és engedi annak valamennyi funkcióját használni a mobil felületén keresztül.

Az alkalmazások egyébként viszonylag sokrétűek: a gyári fentebb felsoroltakon kívül Samsung alkalmazásboltjából több plusz appot is rávarázsolhatunk a készülékre. Nettévék, Youtube, internetes újságok tévés verziói, van itt minden szép számmal, de minket személy szerint egyáltalán nem győzött meg arról, hogy a tévén akarnánk híreket olvasni, vagy nettévéket nézni.

Az amúgy rendkívül szép, vékony UD6530-as (a boltokban UE6500 számon keressétek) tévének, amit kaptunk tesztre bődületesen lassú a menüje. Egy másik budapesti elektronikai áruházban az eladónak máris nekiszegeztük a kérdést, melyre azonnal meg is kaptuk a választ: „A 65xx sorozatú tévéknek valamiért hiába frissítjük a szoftverét, lassú marad a menüje, ezt mi sem értjük, hiszen a többi Samsung tévénél ilyet nem tapasztaltunk” – igazolták a tapasztalatainkat.

Minek neked 3D?

„A 3D dob az áron, így mindenképp érdemes átgondolnunk, hogy vajon tényleg kell-e nekünk. 46 coll – tehát a tesztünk alanyát képező Samsung mérete (szerk). – alatt igazából élvezhetetlen a 3D, ráadásul olyan kevés film van még 3D-ben, hogy jobban járunk, ha azokra megvesszük a mozijegyet.” – folytatta második informátorunk. „Most azok a 3D-s tévék mennek a leginkább, melyekhez sok ingyen szemüveget adnak „ – folytatta, mely kapcsán nem lepődtünk meg mi sem: a Samsungtól tesztre kapott tévéhez egy darab 3D-s szemüveget kaptunk, mely megnéztük: 35.000 Ft-ba kerül. Akármilyen jó is volt a gyerek, vagy jó volt az évünk, azért egy 4 fős családnak a szemüveg beszerzése ez egy nyaralás fele.

A 3D-s szkepticizmus kapcsán is utánajártunk kicsit, hogy ha kiadunk egy ilyen tévére közel négyszázezer forintot, akkor milyen filmeket is tudunk rajta nézni. Hát ezek azok a filmek jelenleg, amelyek 3D-ben itthon eddig bemutatásra kerültek (forrás: http://filmek.s9.hu/3d-filmek/):

2010-ben bemutatásra kerülő 3D filmek:

2009-ben bemutatásra kerülő 3D filmek:

2008-ban bemutatásra kerülő 3D filmek:

2007-ben bemutatásra kerülő 3D film:

Verdikt

A 3D-s, LED-es okostévé jó, de a 2-3 éves lcd-nket még nem győzött meg arról, hogy érdemes lenne rá lecserélni. A 3D-ben lévő jó filmek nagyját már láttuk moziban, a smarttévé funkció egy Playstation 3 tévéhez való csatlakoztatásával eddig is megvolt, a LED pedig szép, de a hazai szolgáltatók műsorain még messze nem jön ki a különbség. Miután egyre kisebb a differencia a kevésbé okos és kevesebb dimenziós társak árához képest, azt kell mondanunk, hogy ha a hagyományos tévé cserére kerül, akkor bizony ez a három a kulcsszó: 3D, LED, Smart. És ezekben a Samsung ár/ értékben szerintünk – azon túl, hogy gyönyörű – verhetetlen.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin