Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia M2 – A következő állomás

Mobil tesztek

Teszt: Sony Xperia M2 – A következő állomás

Az Xperia M utódjára rá sem ismerni, teljesen más a formavilág is, de legalább teljesen megújult, valamint minden téren jobb lett.

A japán vállalat továbbra sem tétovázik, a középkategóriás kínálatát is megújítja, ide érkezett meg most az Xperia M2. Hamarosan feltárul előttünk mit is kínál nekünk a legújabb modell.

Csomagolás

Az eszközt a szokásos Sony dobozban kaptam, belül pedig egy adatkábel és töltőfej lapult meg. Fülhallgatót valószínűleg az értékesítési csomagban se fog találni az új tulajdonos, de ez már nem okoz meglepetést.

Külső

Az Xperia M2 követi a megújult Sony formatervet, vagyis elöl üveg, hátul pedig jó minőségű műanyag fedi, illetve az alumínium Power gomb sem merült feledésbe. Az előlapot egy 4,8 hüvelykes LED TFT panel uralja, aminek 540 x 960 pixeles felbontása van. Egészen közelről nézve találunk pixeleket, de az összképet nézve nem zavaró. A kijelző fényereje és betekintési szöge is rendben van, nekem fel sem tűnt, hogy egy TFT technológiát használó kijelzőt nézek, IPS-re tippeltem volna, mert tényleg nagyon jól sikerült. A képernyő alatt egy, a kijelzőhöz igazodó színű jelzőfény látszik, míg felette Sony feliratozást, állapotjelző LED-et, beszédhangszórót, másodlagos kamerát, valamint fény és közelségmérő szenzort találni.

P1020461

A készülék kerete nem fémből készült, hanem üveghatású műanyag betétezést kapott. Ez nem biztos, hogy a legjobb választás volt, az esetleges leejtések vagy karcolások végett. A baloldalra a microUSB csatlakozó került, felülre pedig a 3,5 mm-es jack aljzat. A jobb oldalon már bőségesen vannak kezelőszervek is, itt található ugyanis a power gomb, a hangerőszabályzó és a kétállású kamera billentyű. Ugyanitt a felső részén egy hatalmas ajtó mögött találjuk meg a microSD és a SIM kártya helyét. Alul egy hatalmas rács van, e mögé rejtették a mikrofont és a hangszórót.

P1020463

Az Xperia M2 hátulján a brand jelzést, a gyártó logóját, az NFC jelzését és a hátlapi kamerát helyezték el, utóbbit LED villanóval és másodlagos mikrofonnal. A hátlapon gyárilag találtam egy fóliát, amit érdemes is rajtahagyni, a műanyag borítás tudatában. Belül egy 2300 mAh-s akkumulátor található, ami egy töltéssel körülbelül 1,5-2 napnyi üzemidőt biztosít, viszont a Stamina mód ebben nagy segítség lehet, hiszen minden felesleges dolgot kikapcsol a képernyő lezárásakor, kivéve amit engedélyezünk a háttérben maradásra.

Hardver/Sebesség

A készülékbe egy elég modernnek számító négymagos Qualcomm Snapdragon 400-as SoC került. A magonkénti 1,2 GHz elegendő teljesítményt nyújt és nem melegszik fel túlságosan a mobil sem. A grafikai munkákat egy Adreno 305-ös GPU végzi el, 1 GB RAM társaságában, a belső memória 8 GB, mely bővíthető 32 GB-ig. A sebességgel nincs probléma, nagyon fürgén és stabilan végzi dolgát a készülék.

Screenshot_2014-06-09-21-16-14

Az Xperia M2 jelen pillanatban egy 4.3-as Android rendszer futtat, amit később egy 4.4.2-es KitKat rendszer fog leváltani. A felület persze a Sony saját UI-a, amit minden tesztben el is mondok, hogy számomra egy letisztult, egyszerűen használható, mégis nagyon szerethető megoldást jelent.

Screenshot_2014-06-09-21-17-46

Az M2-n van néhány extra szoftver is, például az OfficeSuite, TrackID TV, Track ID, Navigation, Rajz és Pixlr Express, A navigációs program 30 napos próbaidőt engedélyez, utána vagy megvásároljuk vagy váltunk egy másik alternatívára. Véleményem szerint ennél több előretelepített program felesleges is, hiszen a Play Áruházból bármi beszerezhető.

Multimédia

A készülék hátlapján egy 8 megapixeles, autófókuszos, LED villanóval támogatott optika készíti a fotókat és videókat. A beállítások elég sokrétűek, van több téma, kiterjesztett valóság, ISO állítás, fénymérés, fókuszmód és még sok más.

P1020464

DSC_0005
DSC_0019

Az elkészült képek önmagukért beszélnek, véleményem szerint kiállta a próbát, elég jó minőségű fotók születtek. A jó hír az, hogy napnyugtakor, tehát gyengébb fénynél is használható, jó fotókat képes rögzíteni és ugyanez igaz a videózásra is.

DSC_0013

A zenehallgatás már élvezetesebb mint az elődben, szebben és tisztábban is szól, valamint kihangosítva hangosabb, mint egy Xperia Z1 vagy Z1 Compact. A zenelejátszás az untig ismert WALKMAN zene appal történik, amiben van equlaizer, albumborító és ismétlési módok.

Screenshot_2014-06-09-21-17-27

Van FM-rádió is beépítve, ennek működéséhez szükségeltetik egy headset csatlakoztatása, de RDS-re is képes és stabilan tartja az állomásokat.
A készülékben már találunk LTE modemet, Bluetooth 4.0-t, GPS-t, NFC-t és DLNA-t. Az elődhöz képest minden téren fejlődést mutat, ami jó, mert azt mutatja, hogy nem csak apró ráncfelvarrást szerettek volna a mérnökök, hanem valóban végigvették, miben lehetne újabb és jobb technológiákat beépíteni.

Összegzés

P1020465

Összességében az Xperia M2 kellemes társam volt a hétköznapokban, nem találtam komolyabb kivetnivalót egyetlen részében sem. A kamera, üzemidő, hardver, szoftver, kijelző mind megfelelő volt, így nem kérdéses, hogy jó áron megéri őt választani.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Sony Xperia M2

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Megjelenés
  - Sebesség
  - Kamera
 
  Kontra:  
  - Karcolódás
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,8"
  • kijelző felbontása: 540 x 960 pixel"
  • kijelző típusa: LED TFT"
  • eszköz mérete: 139.7 x 71.1 x 8.6 mm
  • tömeg: 148 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Snapdragon 400 Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.3
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300mAh
  • tapasztalat: 1,5-2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés