Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 920 – Batár

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 920 – Batár

A Lumia 920-as nagy, nehéz, vastag, és Windows Mobile 8 fut rajta. Ellenben viszont kivételesen jó az érintőkijelzője, a kamerája, valamint NFC-re és 4G-s mobilnetre is képes. Ja, és vezeték nélküli töltőt is vehetünk hozzá.

Szeretném látni annak a piackutatásnak az eredményét, aminek láttán a Nokia vezetői homlokon csapták magukat, megveregették egymás vállát és mintegy megvilágosulva döntöttek arról: a Lumia 920-as lesz az a készülék, amit az iPhone ellen küldenek a harcba. No nem azért, merthogy a 920-as egy rossz készülék lenne, hanem mert a telefon elképesztően batár, a külseje minden kecsességet és eleganciát nélkülöz és az egész külcsínt illetően olyan érzése van az embernek, mint ha összeálltak volna Európa legrosszabb designerei és ergomókusai és ők döntöttek volna a telefon dimenzióiról.

Nem áll kézre

A Lumia 920-as ugyanis nemhogy nem áll kézre, hanem maga a megtestesült ergonómiai siralomház. Igen, vannak nagy tenyerű, 190 centi pluszos barátaim: hiába próbáltam rájuk dumálni a 920-ast és bármiféle igényt kelteni bennük, egyszerűen csak a röhögés és a szánalom volt az, ami irányukból visszajött a 920-as kapcsán. Mondjuk lehet, hogy ebben a tesztkészülékünk citromsárga mivolta is szerepet játszott, a számukra szokatlan Windows Phone 8 oprendszerről nem is beszélve.

IMG_4527A Nokiánál úgy látszik, hogy egyszerűen nem értik azt, hogy mitől sikeres az iPhone, vagy az Android, és sajnos a Microsofttal való házasság sem segíti a finn gyártót ebben. A Windows Phone 8-as ugyan már jobb, mint a 7.5-ös, de a lényeg mégis az, hogy az embernek nem támad kedve csak úgy használni, nyomkodni a telefont. Még mindig nem elég szexi, nem elég vonzó, nem elég kognitív: a csempék és a vertikális, óriás-betűs menürendszer egy nem kelti bennem azt a vágyat, hogy bármilyen appal bővíteni szeretném a telefont.

IMG_4525A rendelkezére álló majd’ 1 hónap alatt sajnos nem tudtam belakni a telefont, még akkor sem, ha tök jó, hogy például már egy gombnyomásra átszívja a kontaktjaimat az iPhone-ról vagy az androidos telefonomról.

IMG_4522

Na de ne menjünk ennyire előre, nézzük csak ezt az orbitális külsőt, illetve annak részleteit. Az egyetlen elfogadható érv a méret mellett az az óriási, 4,5 collos kijelző, mely ugyan kisebb, mint a Galaxy 3-as, vagy a HTC X és X+ 4,8 collja, ellenben 1280 x 768 pixel felbontású, mellyel gyönyörű színekben képes megjeleníteni a belbecset.

nokia-lumia-620-3

A megjelenítő minden körülmények között jól olvasható (erős napsütésben is), és a Gorilla Glass technológiának köszönhetően egészen elképesztően érzékeny és nem is nagyon karcolódik. Mindemellett a használatához nem kell különleges, többezer forintért megvásárolható kapacitív kesztyű, ugyanis egy spéci technológiának köszönhetően a telefon kijelzője akár műkörömmel is kezelhető, nemcsak az ujjbegyre érzékeny.

A készülékházon indokolatlanul magasra sikerült a kijelző alatti rész, amin a Windows-os Home gomb, a vissza és a keresés gomb található. Ez utóbbit illetően csak egy megjegyzés: hiába okosodnak és ezáltal bonyolódnak a készülékek, azért meglehetősen nagyvonalúnak tartom azt, hogy egy dedikált kereső gomb kerül a telefon előlapjára. Véleményem szerint sokkal inkább örülnének a felhasználók egy telefon gombnak, amivel a készülék telefonos képességeit tudnánk gyorsan elérni, vagy egy böngészőnek, netán egy testre szabható gombnak.

IMG_4528

Arról az üzleti öngyilkossági kísérletről nem is beszélve, hogy bár felhasználói szempontból örvendetes, hogy a Windows Phone 8 már nemcsak a saját Bing keresővel képes működni, hanem a Google-t is be lehet állítani egygombos elérhetőségre, azért ezt a fajta gomb kiosztást – amiben gyakorlatilag a Google-nek dedikált gombja lehet – újra átgondolnám a szoftveróriás helyében.

IMG_4517

A készülék tetejébe iPhone-osan, egy tű segítségével tudjuk behelyezni a micro SIM kártyánkat, melyet egy kis műanyag fiókba tudunk betenni és azt becsúsztatni a helyére. Ennek előnye egyébként az elmúlt hetekben vált számomra csak nyilvánvalóvá a hagyományos becsúsztatós módszerrel szemben: az iPhone 5-ös teszt után, amikor is nano SIM-et kellett faragni a micro SIM kártyámból, a fiókba be tudtam tenni a kisebb, nano méretű kártyámat egy cellux segítségével.

IMG_4516

A telefon tetején középen találjuk a hagyományos mini jack aljzatot, alul a töltésre és adatkapcsolatra szolgáló microUSB csatlakozó található, jobboldalán pedig a hangerő, a bekapcs és a kamera gombok terpeszkednek. A hátoldalon a kamera és az azt segítő led fény kapott helyet. Összességében tehát a Lumia 800-asnál látott letisztultságot hozza a 920-as, csak makro dimenziókban és viszonylag műanyagos kopogós változatban.

IMG_4524

Gyengénlátók előnyben

A 920-as a bekapcsolását követően az arcukba tolja az infókat: a kötelező alapbeállításokat követően óriási betűkkel láttatja velünk a belbecset, melyen a beállításokban még ezen túl is tudunk növelni, mely leginkább a szöveges üzenetek és kontaktok menüpontban történő egyszerű, nagybetűs tájékozódást segíti. A nagy kijelző mellett tehát ez a második elfogadható érv a drabális méret mellett, bár a vélhetően nem direkt belőtt célcsoportnak én inkább mai napig is egy 3310-es, vagy egy 6310-es Nokiát adnék mindennapi használatra és mellé egy 20ezres tabletet, ha nagyon muszáj.

IMG_4518

A 8-as Windows Phone előnyeiről a HTC 8x kapcsán már írtunk, és ha bár politikailag nem biztos, hogy korrekt, de el kell, hogy mondjuk, hogy ha a két telefon között gondolkodunk, akkor a kérdés az, hogy a HTC sokkal inkább kézre álló trendi külseje a fontos, vagy a jobb kamera és az LTE 4G hálózat, melyekkel a Lumia 920-as próbálja magához csalogatni a felhasználókat. Merthogy a multimédiás képességek terén a Lumia valóban jobb, mint a legtöbb windowsos konkurens: gyönyörű képeket és videókat készít, már-már a Sony HD kameránkkal vetekszik a készített mozgóképek minősége. Nem is beszélve a fotókról:

WP_20130121_009

WP_20130121_001

A funkciókat illetően tehát a Windows Phone 8 képességein kívül nem sok egyedi alkalmazást találunk a telefonban: a Nokia Care alatt lévő tippek-trükkök egyszerre angolul és magyarul próbálják elmagyarázni a telefon működését, a Nokia Térképek egy Apple, vagy Google Maps-szerű térképalkalmazás, a Nokia Drive pedig egy külön appban (?!) elérhető navigációs rendszer, mely a beépített GPS segítségével segíti utunkat. Ez utóbbi alkalmazás amúgy egészen jól kiforrott: szépen, 2, vagy 3D-ben, pontosan terel minket a helyes irány felé, és adatforgalomból is csak az útvonal számításához szükséges feladatokra kér enni. Ha már azonban a márkaspecifikus appoknál, illetve azok keveslésénél tartunk, az efféle megkülönböztetésben még nagyon gyermekcipőben járnak a redmondi cég mobilos oprendszerét futtató telefongyártók, pedig biztosnak veszem amúgy, hogy a gyártók harcában az fog óriási előnyre szert tenni a windowsos telefonok piacán, aki meg tudja majd győzni valamiféleképpen a Microsoftot arról, hogy egyedibb felhasználói felülettel kínáljon sokkal jobb élményt a csempésnél.

WP_20130121_011A 920-as Lumia melletti harmadik érv a vezeték nélküli töltő lenne, ha azt a maga ~160.000 Ft-os áráért a csomagban megtalálnánk, szerencsére a gyártó épp a napokban ismerte be ezt a fajta hiányosságot és kezdte meg Amerikában az egyébként plusz 10-12.000 Ft-ért kapható kiegészítő telefonhoz való csomagolását. Ez egyébként főleg kényelmi szempontok miatt jó: a telefont egy állványra helyezve nincs szükség semmilyen kábel dugdosására: a hátlapba épített spéci érzékelő segítségével a telefon így pár milliméter távolságról képes arra, hogy feltöltődjön és az általunk tapasztalt 2 napos működési ciklusát megkezdje.

WP_20130121_032

Összességében

Akkor lennénk boldogok, ha a Lumia 920-as tudását egy Lumia 800-közeli méretben megkapnánk és a Windows-os egyszínű, de már méretezhető csempék skinezhetők lennének. Ha ezen álmaink teljesülnének, akkor végre nem kellene sokadszorra is úgy kijönnünk egy Nokia tesztből, hogy már megint nem tudjuk jó szívvel javasolni a készüléket megvásárlásra. 160.000 Ft-ért nemcsak nagynak, hanem némileg túlárazottnak érzem a készüléket. Még akkor is, ha multimédiás képességei kivételesen jók és funkcióiban sokat tud: az összhatás még mindig nem az igazi.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 920

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - nagyon jó kamera
  - gyönyörű, pontos kijelző
  - gyors működés
 
  Kontra:  
  - nagy
  - nehéz
  - vastag
  - csúnya
  - drága
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4.5"
  • kijelző felbontása: 768x1280"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 130.3 x 70.8 x 10.7 mm
  • tömeg: 185 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8960 Snapdragon Dual-core 1.5 GHz Krait
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP, 3264 x 2448 pixel, Carl Zeiss optika, optikai képstabilizátor (OIS), autofókusz, dual-LED vaku, PureView
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - RM-821, RM-820 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 - RM-821, RM-820 LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 - RM-821
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 3.1 A2DP EDR
  • GPS: Assisted GPS + GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8
  • spec. szoftverek: Nokia Térkép, Nokia Drive
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Ion 2000 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés