Connect with us

technokrata

Teszt: ZTE Nubia Z5 – A meglepetés erejével

Mobil tesztek

Teszt: ZTE Nubia Z5 – A meglepetés erejével

Hazánkban ismeretlen a Nubia márkanév, pedig a ZTE által gyártott telefonokra megéri figyelni.

Egyenesen Kínából érkezett tesztünk alanya, a ZTE márka által gyártott, Nubia néven forgalmazott Z5-ös. A típus egyáltalán nem új, azonban a kínai gyártó márkája mindeddig nehezen volt megvásárolható hazánkban. A Pandawill-nek köszönhetően most mindez megváltozott, így nagy örömmel vettem a kezembe a telefon hófehér dobozát.

Csomagolás

Rendkívül elegánsan oldották meg a Nubia logóval díszített telefon csomagolását. Miután a hófehér papírt kibontja az ember, egyből két dobozzal találja szembe magát.  Míg felül a telefont és a legfontosabb (sajnos kínai nyelvű) papirokat találjuk, addig alul, rendkívül ízlésesen a tartozékokat helyezték el egy átlátszó dobozban.

IMG_3472

A három kiegészítő, vagyis a headset, a töltőfej és a microUSB kábel véleményem szerint nehezen helyezhető el ennél szebben, úgyhogy emelem kalapom a dizájnerek előtt!

Külső

Persze mégis a telefon a lényeg, ezért hamar nekiláttam a fóliák eltávolításának. Bár a Z5-ös még titánburkolattal is piacra került, hozzánk a műanyag verzió érkezett. Az építési minőséggel szerencsére itt sincs gond, a készülék nem recseg-ropog a használat során. Az előlap leglényegesebb eleme az 5”-es, Full HD felbontású IPS megjelenítő. A 441 ppi részletességből már sejthető, hogy sok pixelt nem fogunk látni, ez pedig a bekapcsolás után nyilvánvalóvá is válik.

IMG_3475

A színek élénkek és a betekintési szög is jó. Alatta a telefon egyik, talán legjelentősebb dizájnrészletével, a piros körrel találkozhatunk, ami értesítés esetén vörösen izzik. Látványos, annyi szent! Mellette, az alapból láthatatlan androidos érintőgombok helyezkednek el, ezek csak akkor működnek, ha a képernyő bekapcsolt állapotban van. A kijelz fölött a beszélgetések során használt hangszórót, a fény-, és közelségérzékelő szenzort, illetve a 2 megapixeles előlapi kamerát találjuk.

IMG_3474

A Z5-ös oldalán végigfutó elegáns keret jobb oldalára helyezték el a bekapcsológombot, míg a hangerőt a másik odalon állíthatjuk. A microUSB csatlakozót alul helyezték el, a 3,5 mm-es jack pedig fent kapott helyet. Mivel a hátlap nem leszedhető, ezért a SIM foglalat is ide került. Az előlapon már megismert, piros gyűrű motívum a hátlapon is jelen van, a 13 megapixeles kamerát dobtak fel egy ilyen részlettel. Alább a LED villanót és a sztereó hangszórókat találjuk, más nincs. A legnagyobb meglepetésemre egyetlen logó sem került a telefonra, sem elöl, sem hátul nem találni ilyesmit.

Hardver/Szoftver

A ZTE egy Snapdragon 600-as lapkakészletű, négymagos, 1,5 GHz-es processzort és 2 GB RAM-ot pakolt bele a Nubia Z5-ösbe. A rendszer ezúttal az Android 4.4.2-es kiadása, ami sajnos a telefon szoftvere szerint a legújabb. Mindez jelenleg még kevésbé probléma, azonban remélem, hogy a fejlesztők idővel új szoftvert is biztosítanak majd a telefonhoz, hiszen a beépített hardvernek hála még évekig kiválóan használható, kár lenne az elavult rendszerrel elszúrni a dolgot.

Screenshot_2015-09-21-19-31-17

A  kezelőfelület a ZTE más modelljeihez  hasonlóan igen letisztult, mégis egyszerűen kezelhető. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki találkozott már androidos készülékkel, az azonnal elboldogul a Nubia Z5-össel is. A felső sávból egyszerűen elérhetjük a legfontosabb beállításokat, míg a részletes funkciókért a külön menüpontot kell keresnünk. Itt barangolva fedeztem fel a készülék egy nem túlságosan reklámozott funkcióját, az osztott képernyős módot. Ez lehetőséget biztosít egyszerre két alkalmazás futtatására. Bár a képernyő mérete miatt nem minden működik megfelelően, kétségkívül hasznos az opció.

12041628_1197112440315768_1605025960_o

Nem mellesleg bőven van alkalmazás amit már a dobozból kivéve is futtathatunk, hiszen a fejlesztők a saját adatmentő megoldásuk mellett fájlmenedzsert, DLNA-n való megosztásra szolgáló applikációt, jegyzetelésre használható alkalmazást, hangrögzítőt és még egy, a telefon szoftverének kinézetét befolyásoló témaszerkesztőt is előre felinstalláltak. Emellett természetesen a gyári Google programok is rendelkezésre állnak, így azonnal használható a YouTube, a böngésző, a Gmail kliens vagy éppen a Play Áruház. Emellett rootolni is lehet a készülket az előretelepített KingRoot segítségével.

Multimédia

Nem véletlenül a kamera a hátlap leglényegesebb eleme. A 13 megapixeles, f/2.2 aperturájú, Sony CMOS szenzorral szerelt, LED villanóval megtámogatott kamerára nem lehet sok panaszunk. A szoftver több üzemmódot is támogat, Auto állásban mindössze az arcfelismerést és a HDR módot kapcsolhatjuk ki és be, Fun módban készíthetünk Panoráma, Multi kép ( ilyenkor két fotót illeszt egymásra a rendszer), előre időzített és speciális effektekkel ellátott fotót is.

IMG_20150923_151816

A Pro mód a nevéhez méltóan a hozzáértőbbeknek készült, itt a fehéregyensúly mellett ISO értéket és más hasznos beállítást is személyre szabhatunk. Az elkészült fotók minőségét nem érheti kritika, csakúgy, ahogy a Full HD felbontású felvételeket sem. Nem meglepő telefon szoftvere képes HD filmek lejátszására is, így hosszú útra nyugodtan feltankolhatunk mkv kódolású anyagokkal.  Az előretelepített zenelejátszó album, mappa, előadó és lejátszási lista szerint csoportosítja a dalokat.

IMG_20150924_163612

Érdekesség, hogy online is képes a hanganyagok lejátszására, azonban ez leginkább kínai hálózatokat ismer, így itthon nem sokra megyünk vele. Szerencsére az FM-rádió elérhető, a headset csatlakoztatása után azonnal működik a szolgáltatás. A csomagban található hangkeltővel egyébként igen elégedett voltam, jól szól!

Adatkommunikáció/Üzemidő

Ahogyan már korábban említettem, a Nubia Z5 nem a legújabb modell. Csak ezzel magyarázható, hogy nincs LTE támogatás, így a modell csak HSDPA hálózatokkal boldogul el. Bár sokaknak ez igen komoly érvágás, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg a PandaWill webáruházában alig 130 dollárt kérnek a telefonért, akkor talán megbocsájtható ez a hiányosság.

IMG_3476

Ezért a pénzért azért kapunk n-es szabványt támogató WiFi-t, Bluetooth 4.0-át és NFC-t. A Z5-ös hátsó burkolata alá egy 2300 mAh-es akkumulátor került. Mivel ez egyáltalán nem számít kiemelkedőnek, ezért jelen estben is a szokásos, 1-, maximum 1,5 napos üzemidőt tudom elmondani.

Végítélet

Az olcsó árat figyelembe véve a Nubia Z5-ös talán jobb, mint valaha. Bár az olyan apróbb hiányosságok, mint a régebbi Android rendszer és az LTE hináya kissé beárnyékolják a telefont, nem szabad elfelejteni, hogy az építési minőség tényleg korrekt, a hardver erős, a kamera szép képeket csinál és az árat is megfizethető. Ennek fényében bárkinek tudom javasolni aki meglepné magát egy olcsó, jól használható androidos mobillal!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

ZTE Nubia Z5

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség
  - Korrekt hardver
  - Szép képernyő
  - Olcsó ár
 
  Kontra:  
  - Nincs LTE
  - Régi Android
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: Full HD"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 137.9 x 69.1 x 7.6 mm
  • tömeg: 126 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: négymagos, 1.5 GHz Krait 300
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 jack.
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátlapi kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: Full HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: 3G
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300 mAh
  • tapasztalat: 1 napot simán kibír, keveset használva két nap is lehet.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin