Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Acer Aspire 5742G – Középkategória megfizethető áron

Laptop tesztek

Teszt: Acer Aspire 5742G – Középkategória megfizethető áron

A “Legyél Te is profi szerkesztő!” pályázatunk egyik indulója középkategóriás laptopjáról írt tesztjében.

Bevezető:
Manapság nagyon sokan keresnek középkategóriás laptopot, ami egyaránt megfelel az átlagos (irodai) felhasználó igényeinek, alkalmas videók, filmek minőségi élményt nyújtó nézésére, valamint az alkalmi játékos is el tudja ütni vele az idejét. Ennek ellenére sokan vesznek alsó kategóriás gépet, ugyanis az árkülönbség a két csoport között elég nagy. Ezeknek a vásárlóknak kínál most megfelelő – bár kompromisszumokkal járó – alternatívát az Acer Aspire 5742G, ezen belül is a 384G32MN kóddal ellátott konfiguráció.

Külcsín:

Az Aspire sorozat több tagjához hasonlóan az 5742-esnek is matt fekete belső és külső borítást adott a gyártó, apró „vésett” mintázattal, ami inkább praktikus, mint esztétikai célokat szolgál. Az ujjlenyomatokat nem gyűjti, a csúszást is elég jól meggátolja, a tapintása kifejezetten kellemes.

A billentyűzet felett, a bal felső sarokban találjuk a bekapcsoló gombot, mellette a merevlemez és a WiFi jelzővilágítását. Ugyanezen a rácsozott sáv alatt helyezkedik el a gép egyetlen hangszórója is, de erről később lesz szó. Maga a billentyűzet egy kicsit kényelmetlenebb például az ASUS által kínált laptopokénál, ugyanakkor praktikusabb is – a nagyobb rések miatt a véletlenül beszóródó morzsák, valamint a por sokkal könnyebben kitakarítható. Az ekkora gépeknél már kényelmesen elférnek a numerikus billentyűk is, egyéb speciális gombokat viszont nem találunk.

A 3,2×1,8”-os touchpad a szóköz billentyű alatt, tehát középtávtól kissé balra található, kellemes tapintású és jól használható. A gombjai (vagyis helyesebb egy gombról beszélni, ugyanis nincs elválasztva) a kelleténél kicsit nehezebben nyomhatók.

A 15,6”-os gépek között súlyban az Acer masinája kifejezetten jónak mondható, a maga 2,27 kg-jával még bőven a könnyen hordozható kategóriába esik (személy szerint én laptop tárolására alkalmas hátizsákban hordom, ott még inkább elenyésző a súlya).

Belbecs:

Az Aspire 5742 általam tesztelt konfigurációja egy Intel Core i3-380M 2,53 GHz-es processzorral, 4 GB memóriával és egy NVIDIA GeForce 610M 1 GB-os videókártyával lett felszerelve, ami az átlag irodai és multimédiás felhasználásra több mint elég, de a játékok kedvelőinek sem kell rögtön elfordítaniuk a fejüket, ugyanis a gép meglehetősen jól teljesített ezen a téren is. Ha nem is maximális grafikai beállításokkal, de az átlag játékos igényeinek megfelelően képes futtatni a kedvenceket – például a legújabb Call of Duty-t.

Az egyetlen problémám a hasonló teljesítményű gépekhez képest a meglehetősen kis merevlemez, ami mindössze 320 GB méretű és 5,400 rpm gyorsaságú ebben a masinában. Ez pedig – ha az ember szeret nagy terjedelmű filmeket és játékokat tárolni rajta – igencsak hamar megtelik.

Ha már filmek: a 15,6”-os, 1366×768 pixel felbontású kijelző igazán alkalmas a videók, DVD-k nézésére, bár a fényes felület néha (főleg koszosabb állapotában) zavaró tud lenni. És itt jön a probléma, mégpedig a hangminőség. A már említett egy szál hangszóró se nem hangos, se nem jó minőségű, egy zajosabb környezetben (az én esetemben főútra néző nyitott ablakoknál) már a recsegésig fel kell tekerni a hangerőt. Célszerűbb inkább fejhallgatót, vagy egy kis hangfalat beszerezni a komolyabb filmnézésekhez.

Ezen eszközöket egyébként a bal oldalon található hangszóró kimenet, mikrofon bemenet és egy USB 2.0 port szolgálja ki. Emellett egy HDMI, egy VGA és egy Ethernet csatlakozó található ugyanitt. Az SD kártya olvasó elöl a jobb oldalon, egy másik USB és a DVD író/olvasó a jobb szélen foglal helyet.

Az 1,3 megapixeles webkamera, bár képes elég nagy felbontású képek, videók készítésére, a mozgásokat (legyen az bármilyen lassú) nagyon elmosódottá teszi. Ennek ellenére az átlag videócsevegésre tökéletesen elég.

Mindezen hardvereket egy 6 cellás akkumlátor látja el energiával, ami (a megfelelően beállított energiafogyasztási opciókkal) egészen hosszú ideig képes életben tartani a gépet. Filmnézéssel egy 3 órás vonatutat minden probléma nélkül kibír, irodai alkalmazások használatával bőven 4-4,5 óra fölött van.

Szoftver és garancia:

Szoftverek terén nem sokat mondhatok el az Aspire 5742-ről, ugyanis (egy kisebb hiba miatt) nem járt az én példányomhoz drivereket tartalmazó lemez. Így a „szabvány” felszerelés helyett nekem kellett összevadásznom az akkoriban nem olyan fényesen működő Acer letöltőközpontból a drivereket és programokat, amivel akadt is pár gondom.

Garanciából alapjáraton egy évet vállal az Acer, de ez (plusz költségekért) hosszabbítható. Eddig – lekopogom – nem volt szükségem ennek kihasználására.

Ár-érték arány, összegzés:

Az Acer Aspire 5742G a maga nyilvánvaló hiányosságaival és gyengéivel együtt még így is egy igen jó masina, középkategóriásnak mondható. Ehhez képest az ára az alsó kategóriás gépekét idézi (persze konfigurációtól függően), jóval olcsóbb például az ASUS és a HP hasonló teljesítményű modelljeinél. Ha megfelelő helyen vásárol az ember, az ár-érték aránya nagyon meggyőző tud lenni, én legalábbis nagyrészt emiatt vettem meg annak idején. Ajánlani tudom mindenkinek, akinek nincsenek nagyon komoly gamer hajlamai, de szívesen használja ki a számítógépe nyújtotta összes lehetőséget.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Acer Aspire 5742G

  Megjelenés éve: 2010
  Pro:  
  - olcsó, gyors, jó akkumulátoridő
 
  Kontra:  
  - gyenge hangszóró , integrált videókártya, nincs DVI kimenet
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 15.6"
  • kijelző felbontása: 1366x768"
  • kijelző típusa: LED-backlit LCD"
  • eszköz mérete: 381x254x34 mm
  • tömeg: 2600 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i3 380m 2.53 GHz
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 320 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: USB 2.0 , VGA , HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1.3 MP
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 128MB
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD+/-RW
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: 802.11n
  • Bluetooth:
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer:
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4400 mAH
  • tapasztalat: 3-4 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés