Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Huawei Ascend G300 – Így lépj be okosan

Mobil tesztek

Teszt: Huawei Ascend G300 – Így lépj be okosan

A G300-at a gyártó idén februárban mutatta be, az Ascend-sorozat tagjaként. Kedvező ára, barátságos formája, korrekt minősége jó benyomást tesz ránk, látszik, hogy igyekeztek odafigyelni minden részletre.

Külső/tartozékok

A telefon egy kis dobozban érkezett,mely nem csak a szükséges tartozékokat tartalmazza. Jár hozzá egy töltőfej, egy microUSB kábel, és egy sztereó fülhallgató, memóriakártya viszont sajnos nem. Mikor kivettem a dobozból, meglepődtem, mert árához képest a készülék minőségi, egészen egyben van. Apróbb recsegések előfordulnak, de ehhez nagyon erősen szorítani kell. Külsőre az első, ami szembetűnik a 4 colos kijelző, alatta található a standard három Android érintőgomb, a készülék alján pedig a mikrofon, és a microUSB bemenet. Baloldalt egy hangerőszabályzó billentyű helyezkedik el. A kijelző fölé került egy állapotjelző LED, amely az értesítéseket jelzi. A telefon tetejére a 3,5 mm-es jack és a ki-bekapcsoló gomb. Nosza, nyomjuk is meg!

Hardver/felület

A bekapcsolással életre kel a 480×800 pixel felbontású, képernyő. A vártnál kissé fakóbb a képe, de ez igazán csak akkor feltűnő, ha az ember egy komolyabb telefon mellé teszi. Ugyanakkor nagyon jó betekintési szögekkel rendelkezik, ami az IPS technológiának köszönhető. A G300-as burkolata alatt egy 1 GHz-es processzor dolgozik, melyhez 512 MB RAM, és 2,7 GB belső memória tartozik. Ez utóbbi kétfelé van osztva, a belső SD kártya néven futó rész 2 GB-os, és ezen kívül van egy kb. 700 MB-os terület. Ezek a komponensek már bőven elegendőek lennének a 4.0-s Android futtatására, ám egyelőre még csak 2.3.6-o verzió található a készüléken. A gyártó ígérete szerint július hónapban megérkezik a frissítés a telefonra.

Maga a felület amúgy nem lett rossz, a Huawei igyekezett finomabban belenyúlni a rendszerbe, mint a Samsung vagy a HTC. Már a képernyőzár sem gyári, hanem egy kör, melynek 4 pontjára, ha ráhúzzuk az ujjunkat, különböző funkciókba léphetünk be. A főképernyőn is módosítottak a gyári felülethez képest, de mindez szerintem előnyére vált a rendszernek. Öt lapozható képernyőnk van, ez nem lehet sem több, sem kevesebb, de ez a felhasználók nagy részének bőven elég lesz. Ha belépünk a menübe, örömmel szembesülhetünk azzal, hogy mappákat is létrehozhatunk, ezzel is kiélve rendszerető énünket. Általánosan elmondható, hogy a készülék menürendszere vidám, fiatalos színekkel operál, ezzel is mutatva, hogy mely célcsoporthoz szól a készülék. A legtöbb alkalmazásba belenyúlt a Huawei mérnöki gárdája, legalább addig, hogy színsémában egységesítsék a funkciókat, és mindenhol ugyanaz a stílus köszönjön vissza ránk.

Különösen igaz ez a zenelejátszóra, amely egy szám játszása közben kissé elfordítva mutatja az albumképet, és teszi ezt úgy, hogy a háttérben jól láthatóan „villogjon” egy LED falra hasonlító ábra, kissé diszkó hatást keltve. Hangminőség tekintetében a készülék rendben van, ha hívásról van szó, de zenéhez a gyári fülhallgató minősége eléggé pocsék, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy a készülék megvásárlása után vegyen hozzá másikat. A hangja kissé olyasmire emlékeztetett, mintha a víz alól szólna. Volt lehetőségem más fülhallgatóval kipróbálni, ott már egész más volt a helyzet. Szerencsére nemcsak egy helyről hallgathatunk zenét, mert van FM rádió is.

Ha már multimédia, érdemes szót ejteni a készülék kamerájáról is. Ez egy 5 megapixeles, LED villanóval megtámogatott egység, melynek képminősége, ha nem is tökéletes (kissé soknak találtam a zajt és bizonyos részletek elmosódottabbak voltak) de általános igényeket kielégít a készülék. Az azonban elmondható, hogy aki fotós mobilra vágyik, és komolyan használni szeretné, az ne ezt a készüléket válassza. Az opciók között állíthatunk fehéregyensúlyt, expozíciót, a kép jellegét (pl. portré, tájkép stb.), méretét, és minőségét. Van lehetőségünk videofelvételre is, ezt 800×480 pixeles felbontásban tehetjük meg. Eközben segítségünkre lehet a LED villanó is.

Az elkészült képeinket/videóinkat a sima szabványos Android galériában tekinthetjük meg, ám ne csüggedjünk, ez is igen jól néz ki. Természetesen a G300-as rendelkezik beépített GPS-vevővel, ami egészen hamar talál jelet, ezzel kifejezetten elégedett voltam. A GPS viszont program nélkül mit sem ér, így – mint minden Androidos készülék- ez is rendelkezik beépített Google Maps programmal, és Google Navigációval. Jelenleg ez még internetkapcsolatot igényel, de a jövőben érkezik egy netet nem igénylő verzió is.

A beépített böngésző működésével elégedett voltam, kellő sebességgel, és érzékenységgel működött, a Play Store-ból pedig programok tízezreivel bővíthetjük a gyári kínálatot. Mindezt legfeljebb 7,2 Mbps sebességgel tehetjük meg a HSDPA-nak köszönhetően. Ha a letöltött tartalmat tovább szeretnénk küldeni, egy 2.1-es Bluetooth lesz a segítségünkre, mely természetesen támogatja a manapság népszerű sztereó zenehallgatás funkciót. Hogy mindezzel a sok szolgáltatással meddig bírja? Átlagos használat mellett 1 nap után töltőért kívánkozik, amely az okostelefonok között (sajnos) elég általános.

Végítélet

Gondolkodtam rajta, hogy mit írjak végítéletnek. Ez mégiscsak a teszt legfontosabb része, sokszor ezen áll vagy bukik, hogy az olvasó ezt a készüléket választja-e. Nekem összességében nagyon tetszett, bizonyos dolgokért (pl. 4.0-s Android hiánya vagy hogy nem járt hozzá memóriakártya) jár egy fekete pont a Huawei-nek, de összességében egy szimpatikus készüléket ismertem meg benne. Mindezt csak fokozza, a kedvező ár: feltöltőkártyás csomagban kb. 50 ezer forintos áron juthatunk hozzá. Akik egy korrekt ár-érték arányú készüléket szeretnének, nem igénylik a legújabb csúcstechnikát, de nem szeretnének a filléres okostelefonok hátrányaitól szenvedni, ez a készülék jó választás lesz.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Huawei Ascend G300

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - olcsó
  - könnyű
  - gyors
 
  Kontra:  
  - gyér videó
  - lehetne egy picivel nagyobb az akksi
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480x800"
  • kijelző típusa: TFT kapacitív"
  • eszköz mérete: 122.5 x 63 x 10.5
  • tömeg: 140 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 3 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: micro USB , jack out
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 2.1, Bluetooth Stereo (A2DP)
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3
  • spec. szoftverek: All Backup, File Manager, Weather Clock, Huawei Music, Contacts
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 320 óra készenlét / 320 perc beszédidő
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés