Connect with us

technokrata

Ajtók és modern zárrendszerek – melyiket hol használják?

zárrendszer nivo biztonsági ajtó

Tipp

Ajtók és modern zárrendszerek – melyiket hol használják?

Ajtók és modern zárrendszerek – melyiket hol használják?

Az építőipar fejlődésének köszönhetően rengeteg innovatív megoldás lát napvilágot, melyeket eleinte kevesen ismernek, ám ahogy nő a népszerűsége, egyre többen alkalmazzák. Ma például már az ajtók esetén is találkozunk komplett zárrendszerekkel, melyeknek különféle típusai más-más területeken lehetnek hasznosak.

A főkulcsos zárrendszer

A technológia lényege, hogy egy épületen vagy telephelyen belül minden ajtóhoz tartozik egy kulcs, ami csak az adott zárat nyitja. Viszont létezik egy főkulcs is, ami minden egyes ajtót képes kinyitni.

Ezt a megoldást általában vállalatoknál alkalmazzák, hiszen roppant praktikus. A dolgozók kapnak egy-egy kulcsot, amivel a saját irodájukat tudják nyitni, viszont egymáséihoz már nem férnek hozzá. A cégvezető viszont rendelkezik egy főkulccsal, amivel szükség esetén minden ajtón be tud menni.

Persze a hagyományos kulcsokat ma már egyre több helyen váltják ki beléptetőkártyártyákkal, tagekkel, kulcstartókkal, így a zárak nyitása elektronikusan történik, és nyomon követhető, hogy ki, mikor, hol járt az épületben.

A vezérkulcsos zárrendszer

Lényegét tekintve nagyon hasonlít a főkulcsoshoz, annyi különbséggel, hogy a főkulcs és a szimpla kulcsok között találhatóak még csoportkulcsok is. Ezeknek a tulajdonosai egy-egy emelet vagy részleg összes ajtaját ki tudják vele nyitni, ugyanakkor még így is csak korlátozott hozzáféréssel rendelkeznek a főkulcshoz képest.

Ezt a rendszert szintén vállalati környezetben, például irodaházaknál, illetve szállodáknál alkalmazzák. Ha szálláshelyről van szó, akkor a vendég olyan kulcsot kap, amivel csak a saját szobáját (vagy esetleg a bejáratot, ha nincs 24 órás portaszolgálat) tudja kinyitni.

Viszont a szobaasszonyok már olyan kulcsokkal rendelkeznek, amivel az összes szobába be tudnak jutni a takarítás végett. A főkulcs pedig a szállodaigazgatóé, akinek a szobáktól kezdve a raktárakon át az irodákig mindenhová bejárása van az épületben.

Az egykulcsos zárrendszer

Harmadikként érdmes megemlíteni az egykulcsos zárrendszert, amit az előzőektől eltérően inkább lakossági célra használnak, beépítésük például a Nívó biztonsági ajtóknál is kivitelezhető. E rendszer lényege hogy egyetlen kulccsal több zárat is ki lehet nyitni.

Vagyis megoldható, hogy ugyanaz a kulcs nyissa a bejárati ajtót, a kis- és nagykaput, a garázst, a nyári konyhát, a fészert, a présházat és a nyaralót. Ez azért roppant praktikus, mert így nem kell egy egész kulcscsomót magunknál hordanunk és folyton keresgélni a megfelelőt, hanem egy kulccsal minden olyan ajtón be tudunk jutni, aminek a zárja hozzá lett kódolva a rendszerhez.

Ha a család összes tagja rendelkezik egy ilyen “mindent nyitó” kulccsal, akkor elkerülhetjük azokat a kellemetlen helyzeteket, amikor valaki például elfelejti, hogy hová tette a melléképület egyetlen kulcsát, és emiatt senki sem tud bejutni a helyiségbe.

Bár az egykulcsos zárrendszer hazánkban még nem túl elterjedt, de várhatóan idővel növekedni fog a népszerűsége.

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

Hirdetés

További Tipp

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu