Connect with us

technokrata

A kés lelke az él maga

késélezés késélező

Tipp

A kés lelke az él maga

A kés lelke az él maga

Mit érne a kés él nélkül? Maximum levélnehezéknek lenne jó, hiszek egy él nélküli késsel nem sokra mennél te sem a konyhai feladatok elvégzése során. A szép vágási felület eléréséhez, az alapanyagok roncsolásmentességéhez jó élű kés kell.

Igen ám, de hogyan lesz az életlen késből éles?

Az, hogy a kések éle a használat során tompul, teljesen természetes jelenség. Azért kell időközönként az élezésükről gondoskodnod, mert egyrészt ezáltal jobban vágnak, könnyebb velük a munka, másrészt a használatuk is lényegesen biztonságosabb.

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: egy életlen késsel sokkal hamarabb és jobban megvágod magad, mint egy élessel. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy az életlen kés használatához lényegesen több fizikai erőt kell kifejteni. Ha ennek során a kés megcsúszik, akkor jóval nagyobb energiával csapódik a bőrödhöz, mintha eredetileg éles lett volna.

A kés élezhető rendszeres időközönként, vagy szükség szerint

Az élezés a minőségi vágóeszközök karbantartásának egyik fontos eleme. Ha ezt hajlamos vagy elhanyagolni, akkor ne csodálkozz, hogy az eszközeid hamar tönkremennek. Ilyenkor már az sem segít, ha köszörűvel akarod feljavítani az éleket – hiszen a szakértelem hiánya csak tovább ront a kialakult helyzeten.

Nagyon fontos, hogy elsajátítsd az élezés egyszerűen megtanulható fortélyait, mert ezzel sok későbbi gondot megelőzhetsz. Elsőként be kell szerezned a késélezéshez szükséges eszközöket aszerint, hogy milyen élezési technikát kívánsz választani.

A fenőacél

A fenőacéllal nem lehet új élt létrehozni, csak a használat során elhajlott – vigyázat: nem kicsorbult – élt egyengetheted ki vele. Ezt a jó minőségű késeknél érdemes alkalmaznod – ahol a sima, hosszanti irányban rovátkolt, jól kézbe simuló fenőacéllal biztonságosan élesebbé tehető a késed.

Mielőtt azonban belevágsz a műveletbe, kérj szakértői segítséget a dolog mikéntjének tekintetében – tanácsolják az Extrametál.hu szakemberei. Majd gyakorold a mozdulatokat egy kevésbé drága eszközön. Erre azért van szükség, mert a nem megfelelő szögben – helytelen kéztartással végzett élezés csorbíthatja az élt. Fenőacélból léteznek háztartási használatra alkalmas vagy professzionális változatok is.

A fenőkő – szintén érdemes gyakorolni

A fenőköveknél mindig alapszabály, hogy azokat használat előtt be kell nedvesíteni – egyrészt azért, mert a nedvesség miatt a kő nem kopik olyan ütemben, másrészt a csiszolás következtében keletkezett szennyeződések nem ragadnak bele a kőbe.

Ha komolyan gondolod az élezést, akkor fenőkőből több fajta szemcseméretűt is használhatsz. Az első fázisban a durvább, alacsonyabb számozású (300-600) kövek, a későbbiekben pedig a finomabbak a használatosak (700+). Így a késélezés két ütemben történik: először kialakítod az új élt, aztán az élben található mikroszkópikus egyenetlenségeket tünteted el.

Léteznek általános élkarbantartó eszközök, elektromos késélezők, fenőbőrök és fenővásznak is, amelyek egyaránt jó szolgálatot tehetnek, ha azt szeretnéd, hogy a kések élesek legyenek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés

Hirdetés

További Tipp

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu