Connect with us

technokrata

5 tanács, hogyan maradjon otthonunkban tiszta a levegő

Tipp

5 tanács, hogyan maradjon otthonunkban tiszta a levegő

5 tanács, hogyan maradjon otthonunkban tiszta a levegő

Az otthonunk levegője számtalan anyagot tartalmazhat, a porszemcséktől kezdve a házi kedvencek szőrén át az olyan allergénekig, mint az illékony szerves illékony vegyületek (ezek forrásai lehetnek kozmetikai termékek, pl. dezodorok, parfümök, de tisztítószerek, ragasztók, festékek, de akár a cigarettafüst is), a nitrogén-dioxid és benzol. Főleg a jelen helyzetben, amikor időnk nagy részét az otthonunkban töltjük, nagyon fontos a beltéri levegő tisztaságára is odafigyelnünk. A légtisztítóiról is ismert Dyson szakértői összegyűjtöttek néhány egyszerű tippet arra, hogyan maradhat tiszta a beltéri levegő otthonunkban.

  1. Az otthonunkban található illékony szerves vegyületek egy része a tisztítószerekből származik, melyeket a konyhai felületeken, fürdőszobában, vagy éppen ablakpucolásra használunk. A limonén egyike azoknak a vegyületeknek, amelyek a tisztítószerek citrusos illatát adják, ám a természetben előforduló ózonnal reagálva formaldehidet képezhetnek otthonunkban. A természetes összetevőkből álló tisztítószerek használata csökkentheti a szerves illékony vegyületek mennyiségét a beltéri levegőben.
  2. Tartsuk a szőnyegeket, kemény padlót, kárpitokat, valamint az egyéb felületeket mindig por- és állatszőrmentesen – ezt porszívózással tudjuk a leghatékonyabban megtenni. Egy párnát ütve észre vehető a porfelhő, ami a levegőben marad és be is lélegezzük. A rendszeres porszívózás ugyanakkor egyszerű módja annak, hogy csökkentse a szennyező anyagok mennyiségét az otthonunkban. Itt fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, ami nemcsak hatékonyan szívóerőt biztosít a kosz eltávolításához, hanem megfelelő szűréssel is rendelkezik (pl. HEPA), hogy a beszívott por ne is juthasson vissza a levegőbe.
  3. Néhány olyan dolog, amelyet előszeretettel használunk az otthonunkban, például a virágok vagy az illatgyertyák, a beltéri légszennyezés forrásai is lehetnek. Ahelyett, hogy kidobnánk ezeket, érdemes megfelelő körülmények mellett kitenni őket, például illatgyertyát csak este gyújtsunk, és utána szellőztessünk, vagy használjunk légtisztítót, ami a szennyező anyagokat eltávolítja a levegőből.
  4. Érdemes óvatosnak lenni akkor is, amikor „friss levegőt” engedünk be az otthonunkba. Aki forgalmas út vagy vasútvonal közelében él, a szellőztetéssel kültéri szennyező anyagokat engedhet be az otthonába, így például olyan gázokat, mint a nitrogén-dioxid vagy kén-dioxid. Emiatt nem javasolt kinyitni az ablakokat hosszabb időre, érdemes lehet inkább pár percre kimenni a levegőre ahelyett, hogy hosszan beengednénk a kültéri levegőt.
  5. Légtisztító vásárlás során az alábbi szempontok mentén érdemes választani:
  • A szűrő jól szigetelt legyen, ami nem engedi, hogy a légáramlás megkerülje a szűrőközeget. Ez teszi lehetővé, hogy a készülék megfelelően kiszűrje a levegőből a szennyező részecskéket és gázokat
  • Kettős szűrővel rendelkezzen – a HEPA vagy más típusú részecskeszűrők eltávolítják a levegőből az olyan allergén anyagokat, mint például a por, a pollen és az állatszőr. Lehetőleg olyan készüléket válasszunk, ami aktív szénszűrővel is rendelkezik, ez ugyanis elnyeli a szerves illékony vegyületeket, nitrogén-dioxidot és más gázokat.
  • Jó, ha a légtisztítónk ventilátor funkcióval is el van látva. Így a teljes helyiségbe eljuttatja a tiszta levegőt, nemcsak abba a sarokba, ahová a készüléket helyeztük.

További Tipp

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin