Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: BluePanther Voyager GPStab – GPS Androiddal

Tablet

Teszt: BluePanther Voyager GPStab – GPS Androiddal

Lehetne sokat áradozni a BluePanther Voyager GPStab-ról, de talán a lényeg elég is a bemutatásához: egy olcsóbb GPS áráért kapunk egy jó GPS-t és még egy 7 colos tabletet is. Hamár GPS, természetesen a navigáláshoz szükséges összes tartozékkal érkezik, azaz autós tartóval, autós töltővel.

Úgy került a képbe nálam ez a tablet, hogy nagyobb képernyős GPS-t kerestem. Mert sokan vannak – köztük én is – akik navigálás közben szeretik nagyban látni az információkat. Nem véletlen, hogy a gyárilag beépített GPS-ek is 7 colnál kezdődnek, mert kisebben túl közel kell tenni a készüléket, ez pedig balesetveszélyes. Fenti indokok mentén továbbhaladva nekem mindig 7 col körüli készülékeim voltak az autóban és ez nagyon átragadt a barátaimra is. Értem ezalatt, hogy nekik is ilyen nagy kellett.

DSC08899_resize

Amikor a korábbiakhoz hasonlóan tehát 7 colos GPS-t kerestem, arra kellett rádöbbenjek, hogy manapság már teljesen felesleges kifizetni 40 ezrest egy PNA-ért, azaz autós navigációs eszközért, ami főként navigálásra alkalmas és ezen túl csak nagyon erős kompromisszumokkal tud esetleg filmeket és zenét is lejátszani. A teszt tárgyát képező tabletből a gyártó nem hagyta ki a GPS-t, de ezzel együtt nem drágította meg az árát sem. A BluePanthernél (ide kattintva) 29.990,- magyar forintért kapjuk hát meg áfástul, magyarországi garanciával, tartozékokkal. Na, ez megér egy tesztet, mert nehezen hihető, hogy ennyi pénzért jót kapjunk. Vagy mégis lehetséges? Lássuk!

DSC08877_resize_edit

A gyári adatokkal nem fárasztanám az olvasót, minden megtalálható a hivatalos weboldalra kattintva itt. Ehelyett inkább a személyes tapasztalatokra tenném – megint – a hangsúlyt. A kicsomagoláskor némi meglepetés fogad minket, amiről a cikk beharangozójában már írtam pár szót. A tablethez ugyanis kapunk autós tartót, azaz egy ablakra tapasztható tartókart és egy bölcsőt, amibe a tablet belepattintható. A tartókarnak két hibája is van, mert egyrészt nagyon rövid – így az autók többségében az ablakra tapasztva túl messzire esik a tablet -, a másik pedig, hogy csak két irányba állítható, azaz egy csuklót kispóroltak belőle. Aki tehát szereti beállítani magának tökéletesen a tabletet, annak ez nem fog tetszeni.

DSC08887_resize

A másik hiba maga a bölcső kialakítása, ami egyrészt magán a karon lötyög, másrészt a tabletet nehéz beletenni, nehéz vele beletalálni. De – és ez a lényeg – volt annyi esze a kínai gyártónak, hogy HR kompatibilisre csinálta a tartót, ami azt jelenti, hogy az összes Herbert Richter tartóval összepasszol. Ez a tartócsalád nagyon elterjedt, ez az a négypontos rendszer amely hosszú évek óta bizonyít az autóinkban, biciklinken. Így aztán akár egy autóspecifikus tartóval, akár egy össze-vissza hajtogatható HR tartókarral összekombinálhatjuk. Azt kell mondjam tehát, hogy extrém esetben további néhány ezresünkbe fog kerülni, hogy a tablet úgy álljon (mint Katiban a gyerek), ahogy mi akarjuk. Ha van már odahaza HR tartó, akkor meg eleve nyert ügyünk van. Nekem van néhány…

DSC08894_resize

Természetesen kapunk szivargyújtós autós töltőt is, így erre sem kell költsünk. Sajnos a tablet speciális töltőcsatlakozón keresztül kapja a töltést, így nem a miniUSB csatlakozóba kell dugjunk, hanem az erre kialakított dugaljba. Ennek persze van előnye is, mégpedig az, hogy a szintén a csomagban kapott OTG csatlakozót is be tudjuk dugni töltés közben, azaz autózáskor (vagy töltés közben) például pendrive-ról mehet a zene, vagy a film. És végül – bár ez tableteknél természetes – kapunk hálózati töltőt is, így a szobában is tudjuk tölteni, nameg használni a tabletet akár napokon keresztül is. De mire használható?

DSC08897_resize

Mielőtt erre kitérnék, pár szót a navigációs képességekről. Mert erről az oldalról érdemes efelé a tablet felé közelíteni. Nincs GLONASS (orosz GPS), de ezt ettől az árkategóriától nem is várnánk. A beépített GPS viszont megbízható, jól fogja a jelet, 12-13 műholdat mindig lát és 5-6-ot használ is ezekből. A képernyő fényereje tökéletesen elég arra, hogy az autóban, még erős napsütésben is lássuk, mi történik éppen, és – az Android rendszernek köszönhetően – nagyon gyorsan állítható akár manuálisan is. A hardverrel tehát minden rendben van, talán ennek köszönhető, hogy akik akadós, lassan tervezős PNA-khoz voltak szokva, azokat lenyűgözi ez a tablet.

2014_03_14_18.20.12

Akik navigálni akarnak, azoknak tudniuk kell azt is, hogy 480×800 képpontos a képernyő, tehát azok a navigációs szoftverek fognak rajta futni, amelyek ezt a (leggyakoribb) képernyőfelbontást támogatják. Van belső tárhelyünk és ezen van is 5 GB szabad hely, de tapasztalatok szerint érdemes ezt bővíteni és azoknál a szoftvereknél, amelyek ezt megengedik, inkább külső kártyáról futtatni. Ezzel együtt belső tárhelyről is tökéletesen futnak a navigációs szoftverek, a türelmesebbek kísérletezhetnek ezzel is.

2014_03_14_18.20.51

Mivel navigációra tehát tökéletesen alkalmas az eszköz, a teszt itt be is fejeződhetne, mert ennyi pénzért már ez is nagyon jó dolog. De botorság lenne egy tablet esetében megelégedni ennyivel még akkor is, ha gyakorlatilag amit ezen felül tud, az ajándék. Milyen tudást kapunk ajándékba? Szóljon erről pár szó (a teljesség igénye nélkül, mert mindent felsorolni lehetetlen)!

DSC08882_resize

Mivel a készülék az Alwinner A10 SoC-ra épül, nem nagyon lep meg minket, hogy szépen fut. Erről a csipre települt rendszerről tudjuk azt, hogy sok készülékben teljesít szolgálatot és ebben a tabletben alul van foglalkoztatva. Simán vinné ugyanis a nagyobb képernyőket is, ezt a 480×800-asat meg röhögve elrángatja. A grafikus egység egy Mali-400-as, bírja a 3D-s játékokat is. A videók lejátszásával sincs gond, az Allwinner A10 beépített kodekekkel rendelkezik gyakorlatilag minden manapság használatos formátumhoz. Mindebből a felhasználó annyit fog észrevenni, hogy bármilyen filmet másol a tabletre, lejátssza gond nélkül.

DSC08880_resize

Nem csak a saját képernyőn élvezhetjük a filmeket, mert egy beépített HDMI aljzatot is találunk a tablet oldalán, amely ráadásul 1.4a, így nagyképernyős tévéket is megtáplálhatunk vele. De ennek a tabletnek nem ez lesz a jellemző felhasználási módja. Inkább arra lesz jó, hogy utazások alatt, vagy nyaralásokon a gyermekeinket és persze minket is megóvjon az unalmas óráktól. Arra is gondoltak a gyártók, hogy a bölcső hátoldalára egy kis kihajtható lábacskát tegyenek, így az asztalra helyezve megáll a tablet és indulhat a filmnézés. Ha veszünk belé egy 32 GB-os microSDHC kártyát (a mai napon 7000 forint körül kapunk már class10-est, ezeket simán elfogadja a tablet), arra bizony egész estés rajzfilmből és/vagy egyéb filmből felmásolhatunk 40-45 darabot.

DSC08891_resize

Zenehallgatásra is kiválóan alkalmas a tábla, mert egyrészt van 3,5 milliméteres, szabványos jack-dugó kimenete, másrészt a készülékben van FM-transmitter, amelynek segítségével a kocsi rádiójára (vagy akármilyen FM-rádióra) átküldhető a tablet hangja. Így aztán azok sem fognak benne csalódni, akik zenét szeretnek hallgatni a kocsiban. A fentebb említett 32 GB-os kártyára nagyjából 10000 azaz tíz-ezer darab MP3-as szám másolható fel (a belső memóriába 2000 darab). És még egyszer hangsúlyoznám, hogy van OTG kábel is a dobozban, amire pendrive-ot is dughatunk és arról is lejátszhatunk filmet, zenét, bármit.

DSC08884_resize

A játékok terén van némi kompromisszum, mert az erősebb játékok néha döcögnek, de a gyerekek körében nagyon kedvelt slágerjátékok mind szépen futnak. És azt se felejtsük el, hogy van böngésző és e-mail (gmail) kliens is, így wifi közelében az internet is megnyílik előttünk. Az Android rendszerre könnyű szoftvereket telepíteni, csak internet kell hozzá, amit még jó pár mobiltelefon-szolgáltató által forgalmazott stick-ről is megkaphat, mert az OTG kábellel ezek közül is elfogadja a legtöbbet.

2014_03_16_11.40.46

Kiknek és minek ajánlanám a BluePanther Voyager GPStab-ot? Azoknak mindenképpen, akik éppen nagyképernyős GPS vásárlásán törik a fejüket. Amellett, hogy ez a megoldás olcsóbb, az autós GPS-eken egy szoftver futtatható, ezen pedig tetszőleges számú. Azoknak is ajánlom, akik a GPS funkciók mellett a tablet tudását is élvezni akarják, mert tökéletes a multimédiás dolgokra és játékra is. A tesztkészüléket a BluePanther biztosította, köszönjük!



Szólj hozzá!

További Tablet

BluePanther Voyager GPStab

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Olcsó, sok tartozék, stabil GPS
 
  Kontra:  
  - Közepes sebesség, speciális töltőcsatlakozó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 800x480"
  • kijelző típusa: TFT LCD"
  • eszköz mérete: 197x118x9,3 mm
  • tömeg: 325 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Allwinner A10, ARM Cortex-A8 Core+ GPU+VPU, max. 1.5GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB, HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 0,3 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: n/a
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: nincs
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0.4
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3000 mAh
  • tapasztalat: 3 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés