Connect with us

technokrata

Teszt: ConCorde tab T10 – a mérleg felé billen(tyűzettel)

Tablet

Teszt: ConCorde tab T10 – a mérleg felé billen(tyűzettel)

55 ezresért 10 colos tabletet ütős belsővel és billentyűzettel? Itt meg is állhatnánk a beharangozóval, mert ez is elmond mindent. A HDMI kimenet, az IPS kijelző és a 16 GB belső tárhely már csak hab a tortán…

Lehet, hogy át kellene gondolnom a lelkesedésemet a hozzám kerülő kütyükkel kapcsolatosan. Visszaolvasva ugyanis azt látom, hogy a fél évvel ezelőtti lelkesedésem ma már vicces. Pár hónap alatt annyira túlhaladnak a tabletek is az elődökön, hogy aki nem nézi a dátumot, még a végén hülyének néz, amiért egy-egy cuccért olvadozok. Csak az a baj, hogy nem tudok lelkesedés nélkül írni arról, ami jelenleg folyik a világban (és hazánkban is) kütyük terén. Ennek jó példája a ConCorde tabT10, amely a mai napon megint csak egy olyan tábla, aminek nincsen párja. Ennyi pénzért semmiképpen. Érdemes hát rákukkantani kicsit!

DSC08289_resize

Ha beírjuk valamelyik árukereső oldalon a típust, akkor 54.990,- jó magyar forintért találunk már lehetőséget a megvásárlására. Ennyi pénzért “érintőképernyős laptopot” venni? Mert ezzel a billentyűzettel és némi okosítással konkrétan egy olyan netbook-szintű valamit kapunk, amely szinte mindenre használható, amire egy laptop. Csakhát ez csak fél kiló (615 gramm) és mindössze 9,7 milliméter vastag és napokon keresztül üzemel egy feltöltéssel. Így aztán azoknak, akik utazgatnak és púpként cipelik a laptopjukat (mint például én, még akkor is, ha nekem egy 10 colos Vaio-m van és nem túl nagy ez sem), akár megváltás is lehet egy ilyen. És arról még nem is beszéltünk, hogy a mindennapi használat során az érintőképernyő vitathatatlan előnyöket jelent a laptopokkal szemben.

DSC08277_resize

Mivel A ConCorde tab T10 már vásárolható termék, az adatlapja megtalálható a forgalmazó weboldalán, ide kattintva. Akiket ez az adathalmaz érdekli, azok ott megtalálnak mindent. Én meg szokásomhoz híven csak kiemelnék ezekből az adatokból párat, amit én jelentősnek ítélek meg. Ilyen karaktersor a készülék lelkét adó RockChip RK 3066 Dual Core 1,6 GHz-es proci, amelyet egy MALI 400-MP4 @320MHz-es grafikus egység támogat. Miről is van szó? Arról, hogy ez a konfiguráció nem jön zavarba semmitől. Jelenleg 37 (ismertebb) tabletben található meg (meg még legalább ugyanennyi noname márka használja), így többek között ez hajtja a Hewlett Packard, az Archos, az Alcatel, a Cube, a Prestigio és a Kogan tabletjeit, hogy csak néhány jelentősebbet említsünk.

DSC08276_resize

Az egy dolog, hogy a CPU is erős, de a 4 magos MALI GPU mindehhez valami olyan pluszt tesz hozzá, ami semmivel össze nem téveszthető gördülékenységet ad a táblának. A gyártó szerint a 2048×1536 -os felbontást is elvinné, még dual display (dupla kijelző) esetén is, így a készülékben csillogó 1280×800-as kijelző meg sem kottyan neki. Akik szeretnek tuningolgatni, azoknak jó terep ez a tábla, mert a hardver erősen alul van foglalkoztatva, lehet tehát húzni rajta. Alapból támogatott az 1.4b-s HDMI, amivel a rajta tárolt tartalmakat full HD tévékre is kitehetjük. Ehhez nem kell más, mint egy miniHDMI kábel, amit viszont sajnos a dobozban nem kapunk, nekünk kell megvásárolni 1500 forint körüli áron.

DSC08275_resize

Ha már a doboz szóba került, meg kell jegyezni, hogy nagyon pozitív dolgok fogadnak minket a kinyitásakor. Az első ugyebár a fizikai billentyűzet, aminek később saját fejezetet szentelek. Mellette viszont van egy megszokott töltő (sajnos speciális csatlakozóval), egy megszokott adatkábel (normál, microUSB-s), és még két dolog, ami viszont nem szokás. Az egyik az OTG kábel (normál USB aljzatot csinál a microUSB-ből), amelynek segítségével külső tárolót, billentyűzetet, mobilinternetes sticket dughatunk a tabletre és erre még azt mondom, hogy elvétve adnak ilyet tabletekhez. A másik viszont egy füles, amit tablethez senki nem ad. Pedig aztán az ilyen táblákat nyilvános helyen szoktuk használni és így a füles igencsak indokolt. Nem egy nagy minőség (és ráadásul fehér), de mindenképpen szép és dicséretes gesztus ez! Akinek nem tetszik, a saját fülesét is használhatja, a csatlakozó szabványos.

DSC08292_resize

Egyébként a készülék talán egyetlen gyenge pontja az a fedél, ami a csatlakozókat fedi. Mert a tablet nagyon egyben van, kifejezetten szép a hátlap és az előlap is és minőségét tekintve a felső kategóriára jellemző az érzés, amikor kezünkbe vesszük. Még néhány szám: a gyárilag közölt 16 GB-ból 13,2 marad meg nekünk, a fájlok tárolására, a többit lecsípi a rendszer. Így például a szoftverjeik, alkalmazásaink telepítéséhez szükséges ROM is ebből jön le, 1007,9 MB a miénk, erre nagyjából 300-500 alkalmazás fér fel. A futtatáshoz 866,5 MB van gyárilag, a rendszer betöltődése után nagyjából 500 MB az, amin mi a saját szoftverjeinket futtathatjuk. Ez is elég. Memóriaoldalon tehát gondunk nem lesz.

 

DSC08284_resize

 

És érkezzünk meg a tablet extrájához, a fizikai billentyűzethez. Angol, azaz QWERTY kiosztású, ami nekünk, magyaroknak nem kényelmes. De röpke 10 perc alatt magyarítható az External Keyboard Helper Pro nevű billentyűzet segítségével, amely ide kattintva nagyjából 500 forintért tölthető le a Play áruházból. Az ő segítségével a teljes billentyűzet újra térképezhető, így aztán az összes általunk használatos nyelven gépelhetünk. Matricák kellenek az új billentyűzet(ek)hez és készen is vagyunk. Mindösszesen tehát plusz egy ezresünkbe fog kerülni, hogy magyar (vagy akármilyen) billentyűzetünk legyen. A magyarított billentyűzettel gépelni aztán gyorsan lehet, és ez megfizethetetlen.

DSC08281_resize

A billentyűzet egyébként mind nyomáspontja, mind mérete (Q-P=160 mm) tekintetében megállja a helyét a fizikai billentyűzetek közt, kellemes darab. Kicsit talán az zavaró, hogy a becsukva szállításához vannak rajta peremek körbe, amik kényelmetlenek, azaz vágják a kezünket. Ennyi áldozatot kell hoznunk azért, hogy cserébe a tablet képernyője kvázi egy páncélt kap a szállításkor. Kicsit nehéz szétszedni-kinyitni (feszegetni kell) és kár, hogy háttal nem lehet belepattintani a tabletet, mert így ha nem használjuk éppen a billentyűzetet, kerülgetni-rakosgatni kell.

DSC08286_resize

Kicsit zavar az is, hogy minden bekapcsolásnál fizikailag nyomnunk kell egy gombot rajta és ha kivesszük belőle a tabletet, nem kapcsol ki. Így ha elfelejtjük kikapcsolni, le is fog merülni szépen. Bár ehhez kell egy nap, de mindenképpen kellemetlen, ha menet közben vesszük észre a töltetlenséget. Mivel a tabletben egy 8000 mAh-ás akkumulátor van és kapunk hozzá OTG és USB kábeleket is, a billentyűzet ezek segítségével menet közben is feltölthető a tabletről. Ez ügyes megoldás. Azt nem tudom, hogy a tábla kitámasztására szolgáló lapocska és az annak rögzítéséhez szükséges, 2 milliméteres műanyag pöcök meddig fogja bírni, de ezt majd az idő eldönti. Mindent összevetve a billentyűzet klafa dolog, használnám szívesen.

20130908_111230_resize

Mire használható ez a tablet? Talán ez a legfontosabb kérdés. Szórakozásra mindenképpen, mert sem a filmekkel, sem a játékokkal nem lehet megakasztani és a hang minősége is alkalmassá teszi zenehallgatásra is. Dolgozni megint csak jól használható, a jelenleg elérhető irodai alkalmazások Androidra már megközelítik a PC-s társaik színvonalát, így vördözni, ekszcelezni és pávörpojintozni is kitűnően alkalmas. Utóbbira főleg azok számítsanak, akik olyan kivetítőt találnak, amin van HDMI bemenet, vagy akik hajlandók még (minimum) egy ötezrest áldozni egy HDMI-analóg átalakítóra a régi, 21 pines kivetítőcsatlakozókhoz kapcsolhatóságért.

DSC08295_resize

Internetezésre tökéletesen alkalmas, wifin vagy egy rádugott USB mobilinternetes sticken keresztül (utóbbiak közül a legtöbbet elviszi, de vásárlás előtt azért próbáljuk ki!), így a digitális kapcsolattartásra is használhatjuk. Azoknak ajánlom tehát, akik 55 ezresért egy óriási és szép színekkel operáló kijelzős, erős processzoros, billentyűzetes csodát szeretnének maguknak, mégpedig megbízható szervizháttérrel (amiben a ConCorde egyébként kimagaslik hazánkban). A tabletet a ConCorde Elektronik Kft-től kaptuk tesztelésre (köszönjük!), náluk és a legtöbb elektrotechnikai boltban megvásárolható.Szólj hozzá!

További Tablet

ConCorde tab T10

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Igényes anyaghasználat, hardveres billentyűzet, erős belső
 
  Kontra:  
  - Angol kiosztású billentyűzet
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800"
  • kijelző típusa: multi-touch kapacitív kijelző"
  • eszköz mérete: 266x175x9,7 mm
  • tömeg: 615 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: RockChip RK 3066 Dual Core 1,6 GHz, MALI 400-MP4 @320MHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB, HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: vga
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: n/a
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: van
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.2. Jelly Bean
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 8000 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu