Connect with us

technokrata

Közeleg a CD halála?

Smart home

Közeleg a CD halála?

A több évtizedes múltra visszatekintő CD nemsokára eltűnhet a süllyesztőben.

A high-end kategóriás hi-fi készülékek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó brit Linn cég bejelentette, hogy a jövő év elején teljesen felhagy a CD lejátszók gyártásával, ami a szakértők szerint egyértelműen annak a jele, hogy a CD korszak szépen lassan a végéhez közeledik.

Érdekesség, hogy az átszámítva több száz ezer, illetve több millió forintos árú hi-fiket gyártó cég a jó öreg bakelit (vinyl) lemezjátszókkal továbbra is foglalkozni kíván, mert az audiofil vásárlók mind a mai napig igen is igénylik ezeket a termékeket. A bakelit tehát megmarad, ezenkívül pedig a digitális lejátszókra és a streaming technológiára kíván fókuszálni a cég, mely egyébként idén már több digitális készüléket adott el, mint CD lejátszót.

A Philips által szabadalmaztatott CD-k (Compact Disc) először 1982-ben tűntek fel a piacon, és a kazetták, valamint a bakelit lemezek felváltására szánták őket. A technológia mostanság fokozatosan visszaszorul, melynek ékes bizonyítéka, hogy az Egyesült Királyságban 2008-ban eladott mintegy 137 millió zenei albumból már több mint 10 milliót nem CD-n, hanem az internetről letöltve vásároltak meg. Kiemelendő, hogy ez csupán a legális letöltések száma, vagyis a valós letöltési mennyiség ennél jelentősen nagyobb.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin