Connect with us

technokrata

Ezrek követelnek bocsánatkérést Alan Turingtól

Smart home

Ezrek követelnek bocsánatkérést Alan Turingtól

Aláírásgyűjtést kezdeményezett egy informatikus, aki azt szeretné elérni, hogy az angol kormány rehabilitálja Alan Turingot. A számítástechnika egyik atyjának tartott brit tudós öngyilkos lett, amikor kiderült róla, hogy homoszexuális és a bíróság gyógyszeres kezelésre kényszerítette.

Több mint ötezer ember írta alá Angliában az Alan Turing matematikus rehabilitációját követelő petíciót. A John Graham-Cumming informatikus által megfogalmazott petíciót számos politikus, tudós és emberjogi aktivista, többek közt Richard Dawkins evolúciós biológus és Ian McEwan író, a Vágy és vezeklés című könyv szerzője is támogatja.

Graham-Cumming azt szeretné elérni, hogy az angol kormány poszthumusz kérjen bocsánatot a számítástechnika egyik atyjának tekintett Turingtól. Cumming a kormány mellett a királynőt is kérte a matematikus érdemeinek az elismerésére és arra, hogy poszthumusz adományozzon lovagi címet az ötvenes években elhunyt tudósnak.

A német kódok feltörése

Az 1912-ben született Alan Turing már tizenhárom évesen bekerült a brit lapokba, mert egy általános sztrájk ideje alatt hatvan mérföldet biciklizet, hogy eljuthasson az iskolába. A gyermekkorában is zseninek tartott Turingot nagyon fiatalon elkezdte érdekelni a matematika és tizenhat éves korában könyvekből megértette Einstein elméleteit.

Az angol tudós az első elméleti munkáit az egyetemi évei alatt készítette el. Ekkor alkotta meg a Turing gép fogalmát is, melyet a gépi problémamegoldó folyamatok, tulajdonképpen az akkor még nem létező számítógépek működésének a modellezéséhez használt.

Az egyetem elvégzése után az angol hadsereg Bletchley Park-i kódtörő csoportjában dolgozott, amely többek között a második világháború alatt a németek által titkos üzenetek továbbítására használt Enigma gépek kódjait próbálta feltörni. A csoport sikerében, és ezáltal abban, hogy az angol hadsereg vezetése, hosszú ideig pontosan ismerte a németek terveit a háború során, rendkívül nagy szerepe volt Turingnak.

A háborút követően a mesterséges intelligencia kutatással kezdett foglalkozni, és kidolgozott egy máig használt, a gépi intelligenciát vizsgáló módszert, a Turing tesztet. Egy ideig a Manchesteri Egyetem számítástechnikai laboratóriumának az igazgatójaként is dolgozott, ahol a világ egyik első számítógépének, a Manchester Mark 1-nek a szoftverét fejlesztette

Az angol tudóst 1952-ben a hatóságok azzal vádolták, hogy homoszexuális. A homoszexualitást az ötvenes években betegségnek tekintették Angliában, a gyakorlását pedig szigorúan büntették. Turingról egy tárgyalás során derült ki, hogy a saját neméhez vonzódik.

A matematikus a tizenkilenc éves partnerét, Arnold Murray-t jelentette fel, aki betörőket engedett a lakásába, és a per során fény derült a fiú és a tudós közötti kapcsolat természetére. A hatóság ezután vádolta meg Tunert, aki egy kétéves börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás között választhatott. 

Turing a kísérleti stádiumban lévő, libidócsökkentő hormonkezelést választotta, hogy elkerülje a börtönt. Az ösztrogéninjekciók számos mellékhatásaitól szenvedő és a munkahelyéről a per hatására elbocsátott tudós, két évvel a kezelés elkezdése után öngyilkos lett.

Előítéletek

“Turing a megaláztatás miatt lett öngyilkos. Amikor meghalt, Anglia az egyik legnagyobb tudósát veszítette el. A kormány már nagyon régóta tartozik bocsánatkéréssel a perért” – nyilatkozta Peter Tatchell emberi jogi aktivista, a petíció egyik aláírója a BBC-nek.

“Az angol közvélemény nincs tisztában Alan Turing munkásságának a jelentőségével. Bár nem hiszem, hogy a petíció hatására a kormány bocsánatot fog kérni a történtekért és a matematikus nem hagyott családot maga után, az aláírásgyűjtés segíthet felhívni a figyelmet az eredményeire és az életére. Az embereknek meg kell tudniuk, hogy Turing munkáinak mennyire nagy hatása volt a modern világra, és azt is, hogy az előítéletek milyen borzalmas hatással voltak a tudósra” – mondta el John Graham-Cumming.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin