Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mint a filmekben: kamerastabilizálás mindenkinek!

Smart home

Mint a filmekben: kamerastabilizálás mindenkinek!

Ragyogás, Ponyvaregény – filmes effektek magyar fejlesztéssel.

A steadicam egy speciális kamerastabilizációs rendszer, amely a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat levezeti, ezáltal a kép egy jellegzetes, „repülő” érzetet kelt. A stabilizálást a giroszkóppal ellátott ún. sled végzi, amit egy rezgéscsillapító kar köt össze a mellénnyel, amit a steadicam-operatőr visel. A karok amellett, hogy levezetik a rezgéseket, a kamera és sled súlyát is tartják, amelyet a mellény az egész felsőtesten egyenletesen eloszt, így nem megerőltető a viselése.

Létrehozását követően az eszköz egy csapásra népszerű lett, hiszen olyan bonyolult kameramozgásokat lehetett kivitelezni vele, melyekhez korábban időigényes és drága sínszerkezeteket és állványokat kellett használni. A találmányt olyan klasszikus filmekben használták, mint Stanley Kubrick Ragyogás című filmjében, melynek híres jelenetében egy szűk folyosókon tricikliző kisfiút követett az operatőr, és persze a Ponyvaregényben, melynek egy emlékezetes részlete a sok közül, ahogy Bruce Willis-t követi a kamera még a kerítésen keresztül is.

Azóta mozi- és televíziós filmek ezreiben tűntek fel steadicammel felvett jelenetek, az HD-kamerák elterjedésével pedig egyre több függetlenfilmes használt steadicam-felvételeket a filmjében. A népszerűségének növekedése viszont megrekedt, mert habár a Tiffen cég által bejegyzett Steadicam márka a stúdiók sín- és állványrendszereihez képest jóval olcsóbb és kényelmesebb, az alacsony költségvetéssel dolgozó félprofi filmeseknek és videókészítőknek egy Steadicamet általában még bérelni, nemhogy vásárolni is elérhetetlen vágy.

A Magyarországon fejlesztett és gyártott Eemov kamerastabilizátorok ezzel ellentétben bárki számára elérhetőek. A steadicamek ultrakönnyű felépítésűek, és könnyen kezelhetők. Valamennyi beállítási paraméterük szerszámok nélkül, akár használat közben is állítható, ami amellett, hogy a munkát könnyebbé teszi, jelentősen felgyorsítja az üzembe helyezést.

A novemberben piacra kerülő termékhez 2 éves garanciaszolgáltatást biztosít a gyártó.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés