Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázz, éget!

Smart home

Vigyázz, éget!

A laptophasználat egy kevéssé ismert veszélye.

Egy nemrég napvilágot látott tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a laptopok nem megfelelő használata a tengerparton beszerezhető leégésszerű elváltozásokat, és akár maradandó károsodást is okozhat a felhasználó bőrén. A Pediatrics orvosi újságban megjelent kutatás csak „leégett bőr szindrómaként” hivatkozik a jelenségre, mely szinte minden notebook-tulajdonost érint, aki gyakran használja mobil számítógépét combjára helyezett pózban.

A tanulmány egyik vizsgálati alanya egy 12 éves fiú volt, aki szivacsszerű színelváltozást tapasztalt lábán, miután hónapokon keresztül napi több órát játszott laptopján. Egy másik érintett napi hat órában dolgozott ugyanilyen pózban, és hasonló tünetekről számolt be. Dr. Kimberley Salkey, az amerikai Eastern Virginia Mediacl School professzora – ő kezelte az utóbbi pácienst – elárulta, hogy a combok és a számítógép közötti terület 50 Celsius fokos hőmérséklet fölé is melegedett. Az érintett bőrfelület mikroszkopikus megvizsgálásával pedig olyan elváltozásokat fedezett fel, mintha az adott hámréteget a nap égette volna meg.

Ez a bőrsérülés a kutatók feltételezése szerint elősegítheti bizonyos fajta bőrrák típusok kialakulását, érdemes tehát foglalkozni a jelenséggel. Értelemszerűen tartózkodjunk a laptop huzamosabb ideig ölben való használatától; ha már erre kényszerülünk, akkor tegyünk a combunk és a laptop közé egy réteg „szigetelést”. Egy vastagabb könyv is megteszi, de a legjobb egy olyan kiegészítő vásárlása, ami nem csak tartást ad a hordozható számítógépnek, hanem egyben hűti is azt, vagy legalább elősegíti szellőzését.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés