Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lucas-nak nem tetszik az „igazi” fénykard

Smart home

Lucas-nak nem tetszik az „igazi” fénykard

Perrel fenyegetőzik a Star Wars atyja, de a kínaiak viccesre vették a figurát.

Class 4
A Wikipedia szerint az ebbe az osztályba tartozó lézerek képesek megégetni a bőrt, és akár maradandóan roncsolhatják is a szemet, ha közvetlenül találkoznak az emberi látószervvel. Lángra gyújthatják az üzemanyagnak minősülő anyagokat, így fokozottan tűzveszélyesek.

A Class 4 lézert alkalmazó eszközöket kötelező kulccsal kezelhető kapcsolóval valamint biztonsági megszakítóval ellátni. Elsősorban ipari, kutatási célokból használt, katonai és orvosi lézerek tartoznak a kategóriába.

Pár hete írtunk arról a „fénykardról”, amely ugyan nem képes a Star Wars univerzumban megszokott pusztító erő felmutatására, de komoly egészségügyi ártalmakat okozhat az eszközöket gondatlanul használó emberekben. Nem sokkal azután, hogy a nemzetközi médiában elterjedt a Pro Artic fantázianevet viselő készülék híre, értesülést szerzett a szerkentyűről George Lucas, a dupla filmtrilógia (és még sok egyéb, Star Wars-hoz köthető szellemi tulajdonjog) atyja. Mint kiderült, Lucas nem nézi jó szemmel a fénykard létrejöttét.

A CNN ugyanis pár napja kiderítette, hogy a Lucasfilm hivatalos levelet küldött a terjesztőknek, melyben felszólítják a termék további forgalmazásának megszüntetésére. Érdekes, hogy elsősorban nem az egészségügyi kockázatok miatt aggódik Lucas (és cége), hanem a szerzői jogsértés miatt: „Úgy tűnik, a lézer egyértelműen a mi, szerzői jogok által védett fénykardjainkra hasonlító designnal készült.” Emellett azért megjegyzi azt is, hogy a készülék gyártását már csak a felületi égési kockázatok és a vaksághoz vezető incidensek elkerülése végett is be kellene szüntetni. Sőt, a Lucasfilm szerint emellett az értékesítéssel is fel kellene hagynia a cégnek, illetve a már eladott példányokat is vissza kellene hívnia.

arcticlaser.jpg

Nem maradt adós a válasszal a másik oldal: a Wicked Lasers szerint jelentős eltérések vannak saját eszközük kivitelezése és a Star Wars-beli fénykard között. „A 200 dolláros Pro Arctic 1 wattos csúcsteljesítményre képes, miközben a Fénykard 1 milliárd wattos csúcsteljesítménnyel rendelkezik.” – olvasható a hivatalos közleményben, melyben azt is megemlítik, hogy a Pro Arctic nem állítható, végtelen hosszú sugarat bocsájt ki magából, míg a fénykard esetén a sugárzás hossza „szabályozható”. Ám a vicces kedvükben talált gyártók érvelésének igazi aduásza az, hogy a Pro Artcic „igazi, miközben a fénykard csak a képzelet szülötte”.

Az egészségügyi aggályokat egyébként azzal söpörték le a távol-keletiek az asztalról, hogy az eszközük designját megváltoztatták: egy biztonsági zár és további lencsék hozzáadásával tették kevésbé veszélyessé. Utóbbi révén a kibocsátott lézer energiáját 80 százalékkal lehet csökkenteni.

Mindez azonban nem győzte meg a Lucasfilmet. Hiába nincsen semmilyen utalás sem a Wicked Lasers oldalán a Star Wars univerzumra, Lucas cége továbbra is úgy véli, hogy a sci-fi népszerűségét akarja meglovagolni a kínai cég. A média ugyanis legtöbbször fénykard-szerű tárgyként mutatja be az eszközt, érvelnek az amerikaiak, így a közvélemény félrevezető képet kap a Pro Arctic-ról.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés