Connect with us

technokrata

Hogyan takarékoskodhatunk közműszámláinkon?

Smart home

Hogyan takarékoskodhatunk közműszámláinkon?

Miért hosszabb a lakossági okos fogyasztásmérők megtérülési ideje?

Ma a legtöbb közmű esetében a fogyasztó átalányt fizet: a villamos energiánál például az átalány évente egyszer kerül korrigálásra a tényleges és az előző évi fogyasztás különbözete alapján. A spórolás egyik megoldása lehetne, ha a havonta ténylegesen elfogyasztott energiáért fizethetnénk, méghozzá úgy, hogy akár két egymást követő nap fogyasztása is összehasonlítható lenne. A gáz és a villamosenergia-piacon a nagyfogyasztók esetében már most megvalósult az okos (fogyasztás)mérőkre épülő rendszer – a lakossági fogyasztóknál is reális lehetőség van rá, az unió néhány országában már be is vált.

Az Európai Parlament és Tanács vonatkozó direktívája előírja: a rendszernek – az eddigi gyakorlattal szemben – nem csak az elfogyasztott energia mennyiségét, hanem a költségeket és a szén-dioxid kibocsátást is mutatnia kell, a fogyasztónak és a szolgáltatónak egyaránt. Az átállás kötelező érvényű az unió tagországainak. Az EU előírásai szerint a közműcégek ajánlatai között 2010-ig az okos mérésnek is szerepelnie kell, 2011-ig pedig a napszakfüggő, váltózó díjszabásnak is.

Svédországban 2009-re minden fogyasztónál okos mérőt szereltek fel, Olaszország 2011-ig, Portugália 2015-ig építi ki ezt a rendszert. Hollandia vagy Ausztria még a felmérés időszakában tart, Magyarországhoz hasonlóan. A kormányzat itthon megkezdte a rendszer bevezetési lehetőségeinek feltárását, mely 2010 júniusában zárul.

Az „okosabb” rendszer megvalósítása minden érintettnek érdeke: a szolgáltatónál jobban tervezhető lesz a fogyasztás, nyilvánvalóvá válik az eddig esetleg titokban maradt veszteség, csökkennek az adminisztratív költségek. A fogyasztó ráadásul előre tervezheti, és ha kell, kordában tarthatja költségeit, hiszen saját fogyasztását befolyásolhatja: például a nagyfogyasztású mosógép használatát egy kedvezőbb tarifaidőszakra teszi.

„Ha pontosan látjuk, mennyi energiát fogyasztunk, és össze tudjuk hasonlítani az átlagos fogyasztásunkkal, tudatosabban cselekszünk. Ebben az is segíthet, hogy például figyelmeztetés kapunk, ha az aktuális fogyasztásunk magasabb, mint az elmúlt időszak átlaga.” – mondta Sándor Attila, a Cason Mérnöki Zrt. szakértője. A mérőórák által továbbítani kívánt adatot többféle módon is el lehet juttatni a szolgáltatóhoz és természetesen vissza a fogyasztóhoz is. Mobilhálózaton, internet-kapcsolaton vagy az elektromos távvezetéken keresztüli adattovábbítás is lehetséges.

Megtérülés
A nagyfogyasztókhoz viszonyítva a lakossági fogyasztóknál a megtérülés hosszabb ideig tart, mert a technológiai váltáshoz le kell cserélni a mérőórát, telepíteni kell az merőórát leolvasó eszközt, ki kell alakítani valamilyen adatátviteli közeget, meg kell oldani az adatok tárolását és feldolgozását, illetve alapvetően ki kell alakítani azokat a szabályozásokat, amik alapján ezek az adatok felhasználásra kerülnek, és valóban növelik a felhasználás hatékonyságát.

Magyarországon a villamosenergia-ipar már ma is készül erre, pilot programok már működnek, ám a nagyszámú fogyasztó rendszerbe való bekapcsolásához mindenképpen iparági összefogás és kormányzati/önkormányzati támogatás szükséges. A gáz, víz és elektromos energia hatékony felhasználásában nyújt segítséget az okos mérő és a Cason adatátviteli megoldása. A rendszer széleskörű elterjedése azonban egyelőre várat magára.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés