Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamis Intel processzorok

Smart home

Hamis Intel processzorok

A chipgyártó megerősítette az „ál-CPU” jelenség létét.

Az észak-amerikai piacon tevékenykedő Neweggnél bukkantak fel olyan lapkák a múlt héten, amelyek azt hirdették ugyan magukról, hogy az Intel új Core i7 processzorcsaládjába tartoznak, közben pedig hamisítványnak bizonyultak. Érthető, hogy pont ezt a modellsorozatot célozták meg, hiszen az egyik legdrágább típusú CPU-ról van szó az Intel desktop kínálatában. Egészen pontosan az i7-920 változatot utánzó példányok bukkantak fel, az Intel hivatalos bejelentése alapján. Az óriásvállalat még nem tudott pontos információt mondani az eladott darabszámról, de becslések szerint akár több ezer is létezhet belőlük. Az első adatok szerint nagyjából 300 hamis példányt vásároltak a Neweggtől a múlt héten.

Pénteken, a HardOCP számolt be először a hamisítványokról. A site fórumán még kép is található; az egyik pórul járt delikvens ugyanis lefotózta a „processzort”. Leírása szerint egy semmi sem használható alumínium lapkát kapott kézhez, vagyis maga a „másolat” nem egy olcsóbb CPU átcímkézésével készült. Ugyanakkor a terméket tartalmazó dobozt ügyesebben hamisították: a gyártó által alkalmazott biztonsági zárómatricára nagyon hasonlító megoldással „pecsételték le” a csomagolást. Figyelmes szemlélőnek több gyanús jel is feltűnhet: számos elírás található a dobozra nyomtatott szövegben; a kívülről is látszó „ventilátor” pedig gyanúsan „egysíkú”. Ez utóbbit a csomagolásból előhalászva ki is derül, miért: pusztán egy matrica imitálja az aktív hűtést, megtévesztendő a vásárlót.

És hogy hogyan reagált erre a Newegg? Hivatalosan is bocsánatot kért, azt állítva, hogy egy téves szállítás eredménye az egész eset. A kiskereskedő közleménye szerint az egyik szerződéses partnere véletlenül demó dobozokat küldött, működő példányok helyett, melyek aztán értékesítésre is kerültek. A Newegg minden ilyen példány vásárlójával felvette a kapcsolatot, és kicserélte eredeti processzorra a „demó változatot”.

Ugyanakkor a kereskedő disztribútora ügyvédekkel kereste fel a HardOCP újságíróit, azt állítva, hogy hamis információkat állítottak a cégről.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés