Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a 3D-s tévék

Smart home

Jönnek a 3D-s tévék

A Sony szerint már jövőre megjelenhetnek a piacon, a Philips szkeptikus.

Howard Stringer, a Sony vezérigazgatója a berlini IFA kiállítás megnyitója kapcsán adott hangot bizakodásának, a háromdimenziós megjelenítőket illetően. Stringer beszámolója szerint a vállalat minden kulcsfontosságú termékénél bevezetni tervezi a sztereó 3D-s megjelenítést.

Howard Stringer

Mindez azt jelenti, hogy nem csak a csúcskategóriás Bravia termékcsaládnál lépne egy nagyot előre technológiailag a távol-keleti óriás, hanem Vaio személyi számítógépeit (vagy legalábbis azok egy részét) is ellátná speciális képernyőkkel. Még a Playstation 3 kapcsán is szóba került a három dimenzió: a Sony arra fogja bátorítani a fejlesztőket, hogy kezdjenek sztereoszkópikus 3D-s játékok programozásába a konzolon.

A Financial Times közlése szerint a Sony az úgynevezett aktív redőnyzáras technika mellett döntött – ahogyan nemrég a szintén a harmadik dimenzió felé kacsintgató Panasonic is. Ehhez 120 Hz-es televíziókra van szükség, és speciális szemüvegekre. A redőnyzár révén, melyek a képernyő képfrissítési frekvenciával szinkronban nyitnak és zárnak, a készülék előtt ülő számára térbelivé válik az eddigi sík élmény. Ugyanakkor a technikának vannak hátrányai is: néhányan fejfájásra panaszkodnak már igen rövid használatot követően, a speciális szemüvegek, a 120 Hz-es képfrissítés és a 3D-s szemüvegek illetve a kijelző közötti szinkronizálás jelentősen megnövelik a költségeket.

Azért még nincs itt a 3D-s forradalom
A fenti tények ismeretében a Philips nem is várja a sztereoszkópikus 3D-s megjelenítés gyors elterjedését. Habár az IFA keretei között bemutatták saját megközelítésüket, az a polarizációs technika miatt nem kompatibilis a Sony és a Panasonic megoldásával. Ez egy újabb hátrány lehet a 3D-s tévék elterjedésének útjában. Nem kell régre visszanéznünk, ha az ilyen standard-viták eredményeit látni akarjuk: a Blu-ray és a HD DVD vagy a DVD+R és DVD-R szabványok közötti rivalizálás évekre visszavetette a piac fejlődését.

„A Philips aktív résztvevője a Blu-ray-t fejlesztő társaság 3D-s specifikációt kidolgozó munkájának, de a vállalatnak nincsenek a közeljövőre vonatkozó, kereskedelmi forgalomban kapható 3D-s televíziós termékek létrehozására irányuló tervei.” – hangzott el a vállalat hivatalos állásfoglalása a berlini szórakoztatóelektronikai kiállításon.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés