Connect with us

technokrata

Hazai CD-gyártás – már húsz éve

Smart home

Hazai CD-gyártás – már húsz éve

Két évtizede kezdte meg működését Székesfehérváron Közép-Európa első CD gyára.

A huszadik születésnapját ünneplő VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft., Közép-Európa első CD gyáraként 1988-ban kezdte meg működését. Az optikai adathordozó sorozatgyártást a kezdetektől robbanásszerű fejlődés jellemzi, mely a VTCD történetén is végig kísérhető. A vállalat által alkalmazott technológiák az iparággal együtt fejlődtek az elmúlt 20 évben. A vállalat eddigi működése során a beruházások előtt mindvégig figyelembe vette az éppen aktuális fejlődési irányokat illetve a várható trendeket. Az idei évben 100 millió forintot fektettek infrastrukturális bővítésekbe, valamint további 150 millió forintot fordítottak technológiai fejlesztésre. A beruházásoknak köszönhetően az eddig csak Budapesten folytatott DVD authoring tevékenység mára már a Székesfehérváron kialakított stúdióban is kivitelezhető. Annak érdekében, hogy a partnerkapcsolat zökkenőmentesen legyen, a munkafelvétel és a kész DVD mester darab átadása változatlanul Budapesten történik.

Baráth István, a VTCD ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg közel 1000 aktív partnerkapcsolatot tartanak számon. A vállalat a jogszerű gyártást lehetővé tevő technológiai licencekre fordított beruházások révén Kelet-Európában szinte egyedülállóan nemcsak helyi kiadók beszállítójává vált, hanem olyan világhírű zeneipari vállalatok, mint az EMI, a Warner, a BMG/Sony, a Universal és olyan informatikai világcégek, mint a Philips, a Hewlett Packard, az Ericsson, a Logitech, az Epson, a Blackberry, Novell, a Cannon és a Microsoft beszállítójává is.

A társaság a Philips, a Bosch és a Grundig részére olyan tesztlemezeket is gyárt, melyeket az autórádiók CD meghajtóinak tesztelésére használnak. A lemezek speciális paraméterei a megrendelő igényei alapján oly módon kerültek meghatározásra, hogy a gyártószalagon történő ellenőrzés során modellezték az autóban fellépő normál körülményeket. Ezen lemezek gyártása komoly műszaki tudást, megfelelő gyártáskultúrát, minőséget és nem utolsó sorban emberi oldalról nagy odafigyelést igényel, mivel az így előírt paraméterek sokkal szűkebb, illetve extrém értékekhez kapcsolódó gyártási toleranciát engedélyeznek, mint egy hétköznapi CD gyártás.

A CD világpremierje 1984-ben volt, s a Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. 1988. december 5-én indította el az első CD gyártását az „István a király” c. rockopera válogatás albumával. A CD-ROM-ok sokszorosítását 1990-ben – alig két évvel azok megjelenése után – kezdte meg a gyár. A DVD már a 21. század egyik legújabb kihívását jelentette, melyhez a VTCD a gyártási licensz megvásárlásával 2000-ben csatlakozott, és még abban az évben, novemberben gyártotta le az Omega Népstadionbeli koncertjének DVD változatát. A legnagyobb szériagyártást 1998 novemberében sikerült elérnie a társaságnak, amikor 300.000 db-os példányszámban gyártották le az az évi német adójogszabályok gyűjteményének CD kiadványát.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin