Connect with us

Hirdetés

technokrata

Éget, mint a nap

Smart home

Éget, mint a nap

Izzóból is a plazma a legjobb.

Az elektromos áramfogyasztás megközelítőleg 19%-át a világítás teszi, és az izzók jelentős része idejétmúlt, energia pazarló technológián alapul – az energiakészletek iránti növekvő kereslet és a fenyegető klímaváltozás ellenére. A problémák jelentősek, ezért elérkezett annak az ideje, hogy valóban áttérjünk az elavult, pazarló világításról az energiatakarékos megoldásokra. De mégis melyikre? Hiszen van néhány választási lehetőség – de egyikük sem közelíti meg a várva várt Plasma Lights hatékonyságát!

Ugyanis a Plasma Lights által kibocsátott fény színhőmérséklete 6000 Kelvin fok – az emberi szem ezt a napvilággal egyenértékűként érzékeli. Nem véletlenül, hiszen ugyanekkora a hőmérséklet a Nap felszínén is. A wattonként 140 lumen pedig tízszer hatékonyabbá teszi mint amilyen egy halogén izzó.

Otthoni világítás Európában

A hagyományos izzók rendkívül energiapazarlók, ugyanis a felhasznált energia 95%-a hőként vész el. Európában évente megközelítőleg 2,1 milliárd hagyományos, energiapazarló izzó kerül értékesítésre körülbelül 3,6 milliárd helyre. Mivel az otthoni világítástechnikai eszközök kb. 75 százalékában még mindig hagyományos izzókat használnak, az együttes energiapazarlás roppant nagy. Az új technológiára való átállással 50%-os megtakarítás érhető el, ami 20 millió tonna CO2 kibocsátás visszaszorítását jelenti, s melyhez csupán egy modern energiatakarékos megoldásra kell áttérni. A lakossági fogyasztók számára a hagyományos izzókról az energiatakarékos izzókra való áttérés éves szinten, égőnként akár 12 eurós megtakarítás is jelenthet.

Irodai világítás Európában

A kutatások arra mutattak rá, hogy ez európai irodák világításának több mint 75%-a idejétmúlt, energiapazarló világítástechnológián alapul. Évente több mint 2-4 milliárd eurós megtakarítás lenne elérhető az új modern megoldásokra való áttéréssel, ami egyben 8-16 millió tonna CO2 kibocsátásnak, évente 29-58 millió hordó olajnak és 10-20 erőmű éves termelésének felel meg 2TWh/év termelési adattal számolva. Ezek az új modern világítástechnikai megoldások további előnyökkel is szolgálnak a méret, a súly és a világítás minőségének tekintetében.

Közvilágítás Európában

Európa útjainak megközelítőleg egyharmada az 1960-es évekből származó, energiapazarló technológiák alkalmazásával kerül megvilágításra. A modern világítástechnológiára való átállás üteme jelenleg évente 3%, amely azt jelenti, hogy több mint 30 évnek kell ahhoz eltelnie, hogy Európai áttérjen az energiatakarékos megoldásokra. Az európai kontinens a mai, modern energiahatékony megoldásokra való áttéréssel a működési költségek tekintetében évente 1-2 milliárd eurós megtakarítást érhetne el. Ez évente 4-8 millió tonna CO2 kibocsátásnak, 14-28 millió hordó olajnak és 5-10 erőmű éves termelésének felel meg (2TWh/év).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés