Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindent a PC-vel csináltatunk

Smart home

Mindent a PC-vel csináltatunk

A kulcs a korlátlan bővíthetőség.

A személyi számítógépek mára igazi otthoni mindenes eszközzé avanzsáltak. Minden harmadik hazai háztartásban található asztali DVD-lejátszó, az otthonok negyedében pedig digitális fényképező.

Ahogy a technológia fejlődésével rohamosan növekedett az átlagember számára is rendelkezésre álló számítási kapacitás, a számítógépek úgy törtek be egyre újabb – korábban dedikált eszközök uralta – területekre a háztartásokban. Ma már korántsem ritka, hogy a régi videomagnó, lemezjátszó vagy akár DVD-felvevő feladatát a számítógépére bízza tulajdonosa, miközben a PC a hagyományos felhasználási területeken (szövegszerkesztés, internetezés stb.) is megőrizte vezető szerepét. A szinte korlátlan bővíthetőség, ami a PC filozófiájának kulcsát jelentette, tette lehetővé, hogy napjaink személyi számítógépei – amelyek a BellResearch adatai szerint már a magyarországi háztartások kétötödében megtalálhatók – újabb és újabb felhasználói rétegeket, területeket hódítsanak meg.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadásának adatai arról tanúskodnak, hogy a hazai otthonokban működő számítógépek kiépítettsége és paraméterei lehetővé teszik a korszerű szoftverek széles körének futtatását, azaz a sokrétű alkalmazhatóságot. A használatban lévő konfigurációkat jól jellemzi a tény, miszerint a gépek csak kevesebb, mint tizede gazdálkodik 256 megabájtnál kisebb memóriával, és a kétharmaduk nem idősebb 3 évesnél.

Az otthoni gépállomány csaknem háromnegyede rendelkezik az alapvető multimédiás képességekkel (optikai meghajtó, hangkártya és csatlakoztatott hangsugárzó eszköz), míg kétötödéhez mikrofon is csatlakozik. Így megfelelő internet-hozzáférés megléte esetén a számítógépek jelentős része alkalmas a népszerű voin-szolgáltatások (Skype, Gtalk stb.) igénybevételére. Az olyan „egzotikusabb” perifériák, mint a memóriakártya-olvasó vagy a bluetooth-csatoló elterjedtsége a Jelentés adatai szerint rendre 23, illetve 11 százalék.

A kutatás érdekes tanulsága, hogy LCD-monitor – noha már évek óta uralja az üzletek kínálatát, kiszorítva a hagyományos eszközöket – ma még mindössze a konfigurációk ötödének képezi részét. Ez arra utal, hogy a monitor, mivel lassabban avul el a PC-knél, több gépet is „kiszolgál”. A rohamosan terjedő „digitális életmód” nyomait keresve korántsem csak a számítógépek és perifériák terén kutakodhatunk sikerrel. Az utóbbi évek slágertermékének számító DVD-lejátszók és digitális fényképezőgépek is szinte példa nélkül álló karriert futottak be. Minden harmadik lakásban találhatunk asztali DVD-lejátszót, míg minden negyedikben (28 százalék) digitális fényképezőgépet.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés