Connect with us

technokrata

Elképesztő képek egy múmia belsejéről

Smart home

Elképesztő képek egy múmia belsejéről

Múmia-kutatás high-tech eszközökkel.

A zürichi egyetem kutatói a Siemens Egészségügy (Health Care) szektorának szakemberei által kifejlesztett különleges MR képalkotó eljárást felhasználva készítettek magnetorezonanciás felvételeket egy perui múmiáról. A megoldás lényege az a „trükk”, hogy az MR által szállított jeleket rendkívül gyorsan kell detektálni, mivel a száraz szövetek jelei sokkal gyorsabban elhalnak, lecsengenek, mint a nedves, így hidrogénatomokban gazdagabb szövetekről nyert jelek. Ezt valósítja meg a Siemens specialistái által kifejlesztett szoftver, miáltal éles, háromdimenziós képek keletkeznek a múmia belsejéről.

A kutatók számára még a porckorongok, véredények, agyburkok és a balzsamozásra használt anyag maradványai is láthatóvá váltak. A felkarokban lévő növekedési zónák vizsgálata alapján megállapították, hogy a halott egy 15-16 éves fiú volt. A mostani vizsgálat sikerét követően más múmiák, köztük egyiptomiak vizsgálatát is tervezik. A perui múmiák különlegessége, hogy ülő helyzetben temették el őket. Fontos emberek múmiáit némely ünnepnapokon kivették a sírból, és felöltöztetve, feldíszítve ültették őket az élők közé.

Az új eljárásból hamarosan a mai páciensek is „profitálhatnak”, mert a módszer révén az MR tomográf az eddiginél több információt szállít a csontokat, a szívet vagy az agyvelőt károsító betegségekről. Röntgensugarak helyett az MRT mágneses mezők és rádióhullámok segítségével generál éles képeket a fejről, gerincoszlopról és más testrészekről.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin