Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Blu-ray nyert?

Smart home

A Blu-ray nyert?

A nagyfelbontású lemezek forgalmának 73%-át a Blu-ray formátum tette ki.

A Blu-ray Disc Association európai promóciós bizottságának legfrissebb közleménye szerint a Blu-ray lemezen kiadott filmek összeurópai forgalma elérte az egymilliót, és – a Media Control Gfk International adatai alapján – az idén eddig megvásárolt összes nagyfelbontású film 73%-a Blu-ray, míg 27%-a HD DVD formátumú volt. Ez azt jelenti, hogy ez a HD-formátum, amelyet a film-, zene-, játék- és informatikai ipar egyaránt támogat, a legkeresettebb nagyfelbontású lemezes adathordozó a piacon. Ráadásul az egymilliós eladási példányszám csak a filmeket foglalja magába. Ha az egyenlethez hozzáadjuk a játékokat tartalmazó BD-ket is, az Európában eladásra gyártott lemezek száma meghaladja a 21 milliót – áll a Sony honlapján.

A Blu-ray formátumú filmek heti eladása a kezdetektől számítva a 44. héten érte el a csúcsot, 66 ezer példánnyal. Ez olyan filmsikerek kibocsátásának köszönhető, mint például a 300, a Pókember 3, a Legdrágább az életed 4.0 és a Karib-tenger kalózai: A világ végén.

„Fontos mérföldkő ez a Blu-ray európai pályáján, és egyben ékes bizonyítéka annak, hogy amikor van választási lehetőség, a fogyasztók egyértelműen a BD-re szavaznak” – nyilatkozta Frank Simonis, a Blu-ray Disc Association európai promóciós bizottságának elnöke. „A korai előrejelzések azt mutatják, hogy a karácsonyi ünnepi időszak minden kategóriában – a lemezes adathordozóktól a külön lejátszókon át a BD-képes játékkonzolokig – kimondottan sikeres lesz a BD számára.”

Az egymilliomodik Blu-ray lemez európai eladásának híre több vezető hollywoodi filmstúdióban is örömet okozott. Bob Chapek, a Walt Disney Studios Home Entertainment globális elnöke szerint ez az eredmény előhírnöke a BD-forgalmazás exponenciális növekedésének.

„A Blu-ray azért képes felülmúlni a többi formátumot, mert pontosan azt nyújtja, amit a fogyasztók igényelnek: valódi nagyfelbontású képet, a lehető legjobb hangminőséget, kiváló tartalmakat, speciális jellemzők sokaságát, és persze a legnagyobb tárkapacitást. Nincs megalkuvás, nincs kompromisszum” – kommentálta Chapek.

Mike Dunn, a Twentieth Century Fox Home Entertainment globális elnöke pedig úgy véli: „Az európai vásárlók látják, hogy a „kéké” a jövő. S ami miatt a Blu-ray biztosan átveszi a DVD helyét, egyetlen egyszerű igazságban foglalható össze: a Blu-ray technológia jobb. Olyan új formátumot jelent, amely elegendő helyet biztosít a filmek, zenék, játékok és számítógépes adatok, sőt akár egyszerre mind a négy számára is. Mivel a nagyfelbontású DVD-lemezekhez képest közel 70%-kal nagyobb kapacitást kínál, egyben jövőbiztos megoldás is, amely az interaktív jellemzők folyamatos fejlődése mellett is határtalan teret enged a kreativitásnak.

David Bishop, a Sony Pictures Home Entertainment globális elnöke szerint „nem meglepetés a Blu-ray viszonylag rövid időn belüli rendkívüli teljesítménye Európában. Azt demonstrálja, hogy a vásárlók örömmel fogadják és a nagyfelbontású formátumok közül is előnyben részesítik a BD-t. Az Egyesült Államok tapasztalatához hasonlóan a Blu-ray folyamatosan több mint kettő az egyhez arányban jobban fogy a HD DVD-nél, sőt a PlayStation 3 európai megjelenése óta háromszorosával is meghaladja a HD DVD forgalmát. A vásárlók választása egyértelmű üzenetet tartalmaz, a növekvő keresletbeli szakadék pedig minden kétséget kizáróan jelzi, hogy a Blu-ray jó úton halad a globális formátumháború megnyeréséhez.”

Európában tehát a Blu-ray lemezek szintén kelendőbbek, mint a rivális HD DVD, s a PS3 márciusi bevezetése óta ez az előny folyamatosan nő (az év kezdetétől a mai napig összességében 2:1 arányban, a PS3 piacra dobásától számítva pedig 3:1 arányban vezet a Blu-ray). Éppen ezért a PS3 bevezetése fordulópontot is jelentett a formátum európai pályáján, amely a heti filmeladásokat 2-5-szörösére emelte a HD DVD-hez képest.

Az év eddigi legsikeresebb Blu-ray filmjei a 300 – Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, a Benelux államokban és Svédországban a legkeresettebb film –, valamint a Casino Royale, amely az Egyesült Királyságban és Írországban vezeti a toplistát.

A Blu-ray Disc olyan új generációs optikai lemezformátum, amelyet a nagyfelbontású videózás és a nagy kapacitású szoftveres alkalmazások számára fejlesztettek ki. Egyrétegű változata 25, a duplarétegű pedig 50 GB-nyi adat tárolására alkalmas. Ez a megnövelt tárkapacitás mintegy hatszor annyi tartalom elhelyezését teszi lehetővé, mint a jelenlegi DVD-k, s éppen ezért különösen alkalmas a nagyfelbontású, egész estés, speciális bónuszokat és interaktív anyagokat is kínáló filmek, valamint az új generációs számítógépes játékok tárolására. Ezenkívül a Blu-ray a legmodernebb másolásvédelmi technológiával, csatlakoztatási lehetőséggel, valamint fejlett interaktív jellemzőkkel rendelkezik, és kompatibilis a jelenlegi DVD-formátumokkal. A DVD-hez képest hatszoros felbontású képminőség és a filmszínházi, gyönyörűen tiszta digitális hangzást kínáló “tömörítetlen” hang mellett továbbfejlesztett, beépített menük, játékok, nagyfelbontású bónusz anyagok és dinamikusabb, kifinomultabb interaktivitást biztosító Java kódolás teszi teljessé a Blu-ray szolgáltatásait.


A 44. (november 4-én véget ért) héten – Media Control Gfk International

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés