Connect with us

Hirdetés

technokrata

Repülő csészealj Anglia felett

Smart home

Repülő csészealj Anglia felett

A hadsereg igencsak érdeklődik…

Ha feltekintünk az égre, és egy alacsony költségvetésű sci-fi filmben használt repülő csészealjat pillantunk meg, akkor az nem más, mint az a pilóta nélküli repülő eszköz, amit brit tudósok kifejlesztettek. A GFS Projects fő célja, hogy kiváltsa a helikoptereket, és már túl is van az első teszteken. A szerkezet működik, a debütáló repülést október 12-én hajtották végre.

Mint ismeretes, napjainkban egyre nagyobb szerepet játszanak azok a robotikai eszközök, amelyek alkalmazásával csökkenthető az emberi egészséget, életet fenyegető kockázatok mind katonai, katasztrófavédelmi, mind polgári környezetben. Ott alkalmazzák, ahol a körülmények az emberi életet, egészséget súlyosan veszélyeztetik, ilyen például a magas radioaktív sugárzási szint, vegyileg szennyezett terület, harctér, vagy az ember számára nehezen megközelíthető terület.

Természetesen titkosszolgálati célokra szintén használható lesz. Épp ezért nem meglepő, hogy a GFS Projects-be sokan ölnek pénzt, többek között Amerika védelmi minisztériuma is.

A GFS Projects-et eredetileg 2002-ben alapították annak érdekében, hogy újfajta repülő-megoldásokat tervezzenek, fejlesszenek, és piacra dobjanak. Az általuk fejlesztett csészealj ötlete Geoff Hatton fejéből pattant ki, melyet egy csapatnyi befektető, valamint az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium is támogatott.

A honlapjukon látható videofelvételen a GFS13A külső helyszíni próbaüzemeltetését végzik 2007 májusában, a brit Peterborough egén. Az eszköz 25 méter magasra repült fel, és sikeresen landolt a 10×10 cm-es felszálló pontjára.

A GFS UAV (UAV-Unmanned Air Vehicle) alkalmas vertikális felemelkedésre, lebegésre és a pontos landolásra. A Coanda effektus segítségével történik az emelkedés, az eszköz aerodinamikailag stabil. Jelenleg minden prototípus akkumulátorral működik, de dolgoznak egy skálázható, és jóval nagyobb változaton is, amit majd belső égésű motorral szerelnek. A béta verzió egyelőre 30 centi széles, de a fejlesztéseknek köszönhetően, várhatóan akkora méretet ölt, hogy akár pilóták és utasok is beleülhetnek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés