Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége az olajfüggőségnek

Smart home

Vége az olajfüggőségnek

Fényes jövő áll a fényelektromos technológia előtt.

Egy friss jelentés szerint a fotovoltaikus (photovoltaic – PV) technológiai ipar az Egyesült Államok teljes energiaszükségletének akár 20 százalékát is biztosíthatná. A becslések szerint ez a terület különösen nagy lendületet kap köszönhetően a vékonyréteg szerkezetű fotovoltaikus elven működő napelemeknek (thin film photovoltaics – TFPV), amelyek jelenleg az energia-előállítás öt százalékát adják, de a NanoMarkets elemző cég szerint 2015-re ez a szám eléri a 35 százalékot.

Mint ismeretes, a napenergia hasznosítása történhet hőtermelésre (termikus hasznosítás), vagy elektromos áramtermelésre (fotovoltaikus hasznosítás). A napenergiából elektromos áramot fotovoltaikus napelemek segítségével lehet nyerni. A napelemek működésének alapja, hogy a fénysugárzás fotonjai kimozdítják a félvezető elektronjait a kötéseikből, így elektron-lyuk párok keletkeznek, ezt az elektrontöbbletet pedig elektromos vezetőkkel lehet a napelem felületéről elvezetni a fogyasztókhoz vagy az akkumulátorokhoz.

Robert Nolan, a NanoMarkets elemzője elmondta: „Mivel az energiaárak világszerte emelkednek, miközben a fotovoltaikus megoldások egyre olcsóbbak, a napenergiából nyert elektromos áram egyre nagyobb szeletet fog kiharapni az energiapiac tortájából – Amerika áramszükségletének akár 20 százalékáig is.” Természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy a PV és a TFPV technológiák jól tervezhetőek, míg az ásványi eredetű üzemanyagok igencsak véges mennyiséggel állnak rendelkezésre.

Az elemzők szerint a TFPV teljes piaca 2015-re eléri a 7,2 milliárd dolláros volument, a jelenlegi egy milliárdról. A TFPV rendszerek ugyanis könnyebben kiépíthetők, mint a hagyományos napelemek, mióta akár nyomtatni is lehet a speciális printereknek köszönhetően.

A napelemes áramellátásnál a napelemek tájolása döntő fontosságú. Magyarországon általában a déli irányú tájolás adja a legnagyobb energiahozamot és a napelemek elhelyezésére egy adott létesítmény, épület külső homlokzata és tetőfelülete illetőleg a szabad földterület jöhet számításba.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés