Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchesterkapacitás – 500%-os fejlődés

Smart home

Winchesterkapacitás – 500%-os fejlődés

A Fujitsu technológiai áttörése.

Nemrég adott hírt a Nikkei.net a Fujitsu egyelőre igen szűkszavú bejelentéséről. Eszerint a távol-keleti elektronikai óriás áttörést ért el a merevlemezes adattárolás területén, amelynek révén 500 százalékkal megnövelhető a kapacitás. Az ismertető szerint arról van szó, hogy a Fujitsu mérnökeinek sikerült megoldaniuk a lemezeken elhelyezett adatok nagy sűrűségénél fellépő olvasási problémát. A vállalat rájött, hogyan lehet még kisebb információhordozó elemeket leolvasni a mágneses felületről, vagyis az adathordozó tányérról.

Két tényező késlelteti a bevezetést (melyet egyébként 2009 körülre ígér a Fujitsu); egyrészt a merevlemezek olvasófejének technológiáját még fejleszteni kell ahhoz, hogy tömeggyártásban is létrehozható legyen. Emellett az információt tartalmazó tányérok anyagát is meg kell változtatni, hogy még több adatot tudjanak rásűríteni; ennek köszönhetően megbízhatóbbá válik a kisebb helyet foglaló bitek olvasása.

Az elmúlt egy-két évben a prependicular recording, azaz a bitek merőleges adatrögzítése mozgatta meg a winchestergyártó ipart – először 2005 augusztusában adtunk hírt a fejlesztésről. A korábbi elhelyezkedéssel szemben az információ legkisebb egységének „felállítása” lehetővé tette a kapacitás 2-3-szoros megnövelését – ez a technika érik be napjainkban, amikor már az 1 terabyte-os merevlemezek is lassan megjelennek a piacon.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés