Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét zsugorodott a videokártya-piac

Smart home

Ismét zsugorodott a videokártya-piac

Hiába az egyre nagyobb teljesítmény, a különálló grafikus kártyák piacának mérete tovább csökkent. A jelenségnek összetett okai vannak – részletek a cikkben.

Számos alkalommal beszámoltunk az új DirectX 10-es videokártyákról – az Nvidia már megjelent Geforce 8-as családjáról és az AMD-Ati R6x0-as szériájáról. A minden korábbinál nagyobb teljesítményt ígérő modellek piacra kerülése ellenére a tavalyi év utolsó negyedében ismét csökkent a különálló (szakszóval: diszkrét) videokártyák forgalma – ez egyben egész éves visszaesést is jelentett. Ezt támasztják alá a Jon Peddie Research által készített felmérés adatai is.

A kutatás szerint 2006 utolsó negyedében hozzávetőleg 21,1 millió darab videokártya talált gazdára, ami durván 4,5 milliárd dolláros bevételt jelentett az ebben érdekelt vállalatoknak. Ez 2,9 százalékos visszaesés a korábbi időszakhoz, és 5,7 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ami ennél is szomorúbb hír a gyártók és fejlesztők számára, hogy az átlagos eladási ár (és így a bevétel) is esett, még jelentősebb mértékben: 9,6 és 15,2 százalékkal.

A fenti számok komoly figyelmeztetésként hathatnak, hiszen az eladásokat közismerten felpörgető karácsonyi szezon sem volt képes meglökni az értékesítést. Ennek egyik legfőbb oka a Windows Vista késői megjelenése volt: tavaly novemberben ugyan már elérhetővé vált az új operációs rendszer, azonban akkor még csak a vállalati felhasználók számára nyílt lehetőség a vásárlásra. Az otthoni felhasználók idén februárban kaparinthatták meg először az új Windows-t, ám a folyamatos (főként grafikus vezérlőket érintő) driverproblémák miatt sokakat eltántorított az új platformra való áttérés – és ezzel együtt a DirectX 10-es kártyák beszerzése is.

Egyre többen vannak azok az emberek, akik ugyan szeretnek játszani, de nem akarnak évente-kétévente százezreket kiadni egy vadonatúj, de gyorsan elavuló hardveres környezetre, azaz a legnagyobb erővel bíró PC-kre. Sokan az új konzolok (Xbox360, Playstation) képességét látva inkább egy játékgép vásárlása mellett döntenek, ami nyilván szintén nem tesz jót a különálló grafikus vezérlők piacának. Ráadásul, a játékprogramokon kívül minden más igényt képesek ma már kielégíteni az integrált videovezérlők, amelyek többnyire inkább az Intel pénztárcáját gyarapítják, semmit az Nvida/Ati bevételeit növelnék.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés