Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csináld magad: szélessávú adatátvitel otthon

Smart home

Csináld magad: szélessávú adatátvitel otthon

A rendszer optikai polimer kábeleket használ, amelynek lefektetéséhez és installációjához nem kell szakismeret.

A Siemens és az Infineon egyszerű szélessávú átviteli rendszert fejlesztett ki az otthonokban való használatra. A rendszer optikai polimer kábeleket használ, amelynek lefektetéséhez és installációjához nem kell szakismeret. A száloptikához hasonlóan az új rendszer fényhullámokat használ az információ átvitelére.

Manapság az optikai átviteltechnika kényelmesen eléri a 100 megabit/s-os állandó és fenntartható adatátviteli sebességet, ami megfelel az Internet-tévé, HDTV és a video-on-demand igényeinek, és a képminőség ugyanolyan jó, mint rézkábelek esetében. Mivel a műanyag kábeleket nem zavarják az elektromágneses hullámok, még a közeli elektromos szerkezetek működése sem befolyásolja az adatáramlást. Minthogy ezek a polimer kábelek mindössze másfél mm vastagok, könnyen lefektethetők például szőnyegek alá. Az adatvezetékek installálása könnyű: mindössze ki kell mérni a megfelelő vezetékhosszat, le kell vágni ehhez elegendő kábelt a hozzá járó szerszámmal, és a végeket be kell dugdosni a csatlakozó aljzatokba. Dugókra nincs szükség.

A teljes Speedport OptoLAN készletet a Deutsche Telekom forgalmazza. Ez két optikai LAN adapterből, LAN kábelekből és egy 30 méteres polimer kábelből áll; ára 149 euró. A LAN adapterek konvertálják az elektromos jeleket optikaivá és fordítva. A fejlesztők most azon fáradoznak, hogy ilyen adaptereket integráljanak set-top boxokba és DSL útválasztókba. A Siemens központi K+F részlegének (Corporate Technology) és az Infineonnak a kutatói ezenközben még nagyobb sávszélességű polimer kábelrendszeren dolgoznak. A laborokban 1 gigabit/s sebességet máris elértek 100 méter távolságon belül, és remény van akár 10 Gbit/s adatsebesség elérésére is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés