Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az LCD TV lenyomja a plazmát

Smart home

Az LCD TV lenyomja a plazmát

A Sharp szerint is a folyadékkristályé a jövő.

A szórakoztatóelektronikai ipar az elmúlt években oly mértékben fejlődött, amelyet egy hasonló iparág sem tud felmutatni. Ennek főbb oka mindenekelőtt a fogyasztók egyre erősödő minőség iránti vágya valamint a lapos képernyős televíziók robbanásszerű elterjedése. Ugyanis leginkább az LCD készülékek képesek rá, hogy egyfajta kötődést képezzenek a technika és az életstílus között, így hozzájárulva a szórakoztatóelektronika sikertörténetéhez.

Különösen Európa lehet az LCD készülékek jövőbeni piaca, hiszen az LCD televíziók több mint 40 százalékát már amúgy is itt értékesítik. 2007-ben 68 millió darab készülék iránti kereslet várható világszerte, melyből 27 millió darab Európában talál majd gazdára. A Sharp nagy képátmérőjű, 100 Hz-es technológiájú, full-HD (1920×1080 pixeles felbontásra képes) megjelenítőivel jelenik meg a piacon.

Eddig az 1 méter feletti képátlóval bíró televízióknál többnyire csak a plazma technológia volt jellemző, az elmúlt hónapokban azonban radikális változás állt be. A Sharp a 107 centimétert meghaladó képátlójú új modelljének teljes sorozatát mutatta be, ezzel nyomást gyakorolva a versenyben résztvevő plazma készülékekre, és egyre inkább kiszorítva őket a sokat jövedelmező, minőséget képviselő, nagyformátumú, lapos televíziók piacáról. A DisplaySearch felmérése szerint a ma átlagosan 74 centiméteres képátlók 2010-re 94 centiméterre fognak növekedni. Ráadásul 2006 utolsó negyedévében az első alkalommal adtak el több 107 centiméteres LCD televíziót, mint hasonló adottságokkal rendelkező plazma készüléket.

A nagyformátumú televíziók piacán azonban többről van szó, mint pusztán a képernyő méretéről. Sokkal inkább számít az LCD panelek minősége, a felhasznált képmegjelenítési technológia és a gyártás során alkalmazott szakértelem, amelyek az igazi különbséget jelentik ebben az iparágban. A Sharp ezért már régóta a nagyformátumú, full-HD LCD készülékek fejlesztésére koncentrál; az elkövetkező évben kilenc millió darab AQUOS típusú LCD televízió eladását tűzte ki célul, melyek 40 százalékát az 1 méter feletti képátlójú modellek teszik majd ki. Egyedül Európában 2,9 millió darab Sharp készüléket kívánnak piacra dobni.

A növekvő európai igényeknek megfelelően a Sharp ez év elején LCD modulok gyártásába kezdett a lengyelországi Polunban, ahol néhány hónapon belül a gyártást kiterjesztik az Európa számára készülő full-HD LCD készülékekre is. Ráadásul a Kameyama II – az első 8. generációs LCD televíziókat gyártó üzem – 60.000 darab alappanelra növelte gyártási kapacitását a nagy képátlójú full-HD LCD televíziók számára. Kameyama II a jövő 117 és 132 centiméteres képátlójú modelljeire specializálódott. Azaz jelenleg 360.000 darab 132 centiméteres illetve 480.000 darab 117 centiméteres LCD megjelentő hozható ki az itt készülő alappanelekből havonta. Kizárólag ebben az üzemben van lehetőség a világ legnagyobb, 274 cm-es képátlójú, full-HD Sharp modelljének gyártására is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés