Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az osztrákoknál bevált, a németeknél nem – és nálunk?

Kütyük

Az osztrákoknál bevált, a németeknél nem – és nálunk?

A sógoréknál már javában nyomul a mobil TV – Ausztria egyre nagyobb DVB-H lefedettséggel büszkélkedhet.

Az osztrák mobil televíziós szolgáltatás a pekingi olimpia kezdetére, augusztus 8-ára számos új régiót hódít meg magának. Ennek megfelelően a DVB-H technológia e hét második felétől többek közt már Eisenstadtban, St. Pöltenben, Grazban, Linzben és Bregenzben is elérhető lesz. A sógorék egyébként már a júniusi foci EB-t is nézhették mobil TV-n, ám akkor még csak Bécsben, Salzburgban, Klagenfurtban és Innsbruckban volt megfelelő DVB-H lefedettség.

Becslések szerint Ausztriában jelenleg mintegy ötezren vannak azok, akik rendszeresen néznek DVB-H televíziós műsorokat. A One nevezetű szolgáltató eddig már több mint 2.500 darab, DVB-H kompatibilis Nokia N77-es mobilt adott el, ezenkívül pedig a 3 és A1 operátorok is elégedettek az N77 eladási mutatóival. Előrejelzések szerint egyébként az idei év végén már egyedül a One-nál 8-10 ezer DVB-H felhasználó lesz, és addigra már elérhető lesz a piacon a Nokia új mobil TV-s nagyágyúja, a 16 GB memóriával szerelt N96.

Ausztriában tehát hódít a DVB-H, Németországban viszont már megkongatták a technológia vészharangját. A németeknél jelenleg szinte már mindenhol elérhető a DVB-T, ráadásul a DVB-T adások teljesen ingyenesen nézhetők, ami bizony alaposan megnehezíti a DVB-H térnyerését. (A DVB-T hátránya a relatíve nagy fogyasztás.)

Magyarországon 2008 végéig el fog indulni a DVB-H, még pedig az Antenna Hungária révén. A cég vállalása szerint a mobiltelevíziózás az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el, még az idei évben. A DVB-H szolgáltatások 2011 végéig 30 százalékos, 2012 végéig pedig 50 százalékos lefedettséget érnek majd el. Hazánkban jelenleg a T-Mobile és a Vodafone folytat előrehaladott DVB-H teszteket az Antenna Hungáriával közösen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés