Connect with us

technokrata

Majd´ 100 évre „zárolt” zenék

Kütyük

Majd´ 100 évre „zárolt” zenék

Ki fontosabb? A zenerajongók, vagy a maroknyi jogtulajdonos? Úgy tűnik, nálunk ez utóbbiak.

Még a múlt héten jelentették be, hogy ki kívánják terjeszteni a zenészek és énekesek jogaira vonatkozó szerzői jogi védelem idejét az Európai Unióban. Jelenleg a tagállamok többségében az alkotás létrehozástól számított 50 év múlva évül el ez a jog, vagyis ezek után „közkinccsé”, szabadon másolhatóvá, terjeszthetővé válik a dal. A minap tett EU-s bejelentés azonban 95 évre tolná ki ezt a határt, vagyis egy sikeres dalból nem csak az eredeti jogtulajdonos élne meg jól, hanem (egy darabig) még az unokája is.

Charlie McCreevy, a belső piacokért felelős biztos nemrég nyújtotta be beadványát, mellyel egységesítené az EU tagállamai között fennálló különbségeket. McCreevy szerint azért van szükség a határidő egységes kitolására, mert a mostani 50 év nem garantál az előadók számára életük végéig tartó bevételt. „Ha semmi nem történik, az 1950-es, 60-as években alkotott európai művészek ezrei fogják elveszteni jogdíjaikból származó bevételeiket a következő tíz évben.” – indokolta a biztos beadványának szükségességét.

A tervezetet nem csak az EU kormányzatainak kell jóváhagynia, hanem az Európa Parlamentnek is. Ha mindkét platformon átmegy a javaslat, akkor számos, a hetvenes éveiben járó énekes kaphat továbbra is apanázst. McCreevy beadványát természetesen üdvözölte a zeneipar, John Smith, a Zenészek Nemzetközi Szövetségének elnöke külön kifejezte örömét az idős művészek védelmét szolgálni hivatott változtatás irányába.

Nem csak a jogdíjak érvényességének kiterjesztését szeretné elérni a skót biztos, hanem egységesíteni akarja a köztudatban csak „kalóz adóként” ismert bevételi formát is. Az EU-ban mindenhol megterhelik jogdíjakkal az üres adathordozókat (Magyarországon ezt a hologramos Artisjus matrica jelzi a CD-ken és DVD-ken); az így befolyt összegeket pedig (elviekben) a művészek kapják, alkotásaik illegális másolásáért kárpótlásul. Az öreg kontinensen azonban nincsen egységesen kialakult szabályozás e tekintetben, és ezt szeretné megváltoztatni McCreevy. A biztos 2006-ban már megpróbálta keresztülvinni tervét, ám akkor a francia kormányzat ellenállt az egységesítési törekvéseknek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin