Connect with us

technokrata

iPhone, robbantás, katasztrófa vagy tudományos cikk – egy helyen!

Kütyük

iPhone, robbantás, katasztrófa vagy tudományos cikk – egy helyen!

Már több mint 46 millió látogató keresi fel havonta a Wikipedia-t – ennek okára ad választ cikkünk.

Májusban 46,8 millió egyedi látogatót regisztráltak a Wikipedia-nál, ami 72 százalékos előrelépés 2006 júniusához képest, áll a Nielsen/Netratings elemzésében. Ezzel a teljesítménnyel nem meglepő, hogy a site az idei év minden egyes hónapjában a hírszolgáltatások közül az első helyen végzett a Landmark Communication felmérése szerint.

A szolgáltatást üzemeltető nonprofit Wikimedia Foundation több ezernyi önkéntes szerkesztővel és adminisztrátorral dolgozik, akik elsősorban nem is tartalmat készítenek, hanem a már felkerült adatokat nézik át, szerkesztik, és javítják a hibákat. Az önkéntes és szabad információrögzítés és -módosítás az egyik legtöbbet említett gyengesége a projektnek, mivel időnként előfordul, hogy (véletlenül vagy szánt szándékkal) téves adatok kerülnek a közös tudásbázisba. Ugyanakkor ez a legnagyobb előnye is, mivel ennek révén szinte minden témában nem hogy napra, hanem percrekész az enciklopédia – amit egy hasonló offline (ne adj’ isten, papíralapú) szolgáltatás soha nem lesz képes megvalósítani.

Ráadásul nemcsak gyorsan frissülnek a benne tárolt információk, hanem folyamatosan bővül is a címjegyzék. Max Kalehoff, a Nielsen egyik marketing-alelnöke szerint az egész Wikipedia „olyan, mint egy élő amőba. Folyamatosan nő.” Például az olyan sajnálatos események után, mint a milyen az áprilisi Virginia Műszaki Egyetemen történt lövöldözés – a site tulajdonképpen szinte azonnal az ezzel kapcsolatos információk gyűjtőhelyévé vált. Hasonló történt az Apple iPhone telefonkészülékével kapcsolatban, de szinte bármelyik nagyobb nemzetközi eseményt is meg lehetne említeni, kezdve a 2004 decemberi cunamitól a 2005-ös londoni robbantásokon át a közelmúlt fontosabb történéseiig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu