Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Firefox elérte maximumát?

Kütyük

A Firefox elérte maximumát?

Egy felmérés szerint a Tűzróka immár a plafonnál jár, ami az új felhasználók meghódítását illeti.

A Net Applications felmérése szerint a Firefox népszerűsége csökkenésnek indult. Az elmúlt hónapban ugyanis 7,55 százalékra esett vissza részesedése a webböngészőket használók körében, szemben az augusztusi 8,27 százalékos eredménnyel. Utoljára áprilisban volt ilyen alacsony a Tűzróka kedveltsége: a tavaszi hónapban a webezők 7,38 százaléka futtatta a Mozilla Foundation szoftverét. A csúcsot – legalábbis a Net Applications szerint – júniusban állította be a Firefox: akkor 8,71 százalékos részesedést tudhatott magának.

Vincent Vizzaccaro, a Net Applications egyik alelnöke szerint mindez azonban nem jelent tényleges esést. A csökkenés ugyanis abból (is) adódik, hogy a Netscape 8.0 két böngészőmotort is tud használni: a Mozilla Geko technológiáját és az Internet Explorerét. A 8-as változat általában azt közölte a website-okkal, hogy ő maga Firefox – ami nyilvánvalóan nem igaz. Ez jelentős mértékben, több tized százalékkal hozzájárult a Mozilla browser népszerűségi adatainak megugrásához. A 8.0.2-es verzió azonban már kiküszöbölte ezt a jelenséget, így most tulajdonképpen csak „helyreáll a rend”.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy a jelenlegi helyzetéről drámai mértékben el tudna rugaszkodni a Firefox, állítja Vizzaccaro. Az alelnök szerint itt, 7 és 8 százalék között van a plafonja az alternatív böngésző népszerűségének. Ebben egyrészt komoly szerepet játszik a norvég Opera böngésző ingyenessé válása (melyről mi is beszámoltunk egy korábbi hírünkben), másrészt pedig elmúlt a felhasználóknak az az általános elégedetlensége, amit tavaly nyáron éreztek az Internet Explorer sokáig ki nem javított hibái miatt. Igaz, Vizzaccaro úgy véli, a norvégok lépése már elkésett döntés, annak fél- egy évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie, hogy komoly kiugrást hozzon a szoftver számára.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés