Connect with us

technokrata

Életét vesztette a GIF megalkotója

gif

FrissInfo

Életét vesztette a GIF megalkotója

Életét vesztette a GIF megalkotója

Életének 74. évében, március 14-én elhunyt Stephen Wilhite, akinek a manapság rendkívül divatos, animált internetes mémek formátumát, a GIF-et köszönhetjük.

A GIF-ek, a különböző vicces, illetve kifejező animált internetes mémek ma nem létezhetnének Stephen Wilhite nélkül, aki a formátum megalkotásával vonult be az internet örök halhatatlanjai közé – igaz, mint oly sok minden más, a világhálóval kapcsolatos innováció, a GIF sem azt a funkciót szolgálta eredetileg, amit most teljesít.

Wilhite a ’80-as években, a CompuServe munkatársaként találta fel a Graphics Interchange Format nevű képformátumot, mely az évtized végén kezdett széles körben terjedni. A formátum akkor azzal a céllal jött létre, hogy a mai szemmel irgalmatlanul lassú internetkapcsolatokon keresztül “nagy felbontású, magas minőségű” grafikát lehessen továbbítani (akkoriban a weboldalak szinte vegytisztán szöveges elemekből álltak).

A szakember végül az ezredfordulót követő években vonult vissza (a CompuServe ekkor már legfeljebb árnyéka volt egykori önmagának), ezt követően utazgatással és modellvasútazással múlatta idejét. Stephen Wilhite 74 éves korában, koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el.

Forrás: HWSW

További FrissInfo

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu