Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közel 2 millió forintos, a tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

bme

FrissInfo

Közel 2 millió forintos, a tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

Közel 2 millió forintos, a tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

Kétféle gondolkodásmód kapcsolódik össze, és merít egymás tudásából a Nyugat-Európában és Amerikában is népszerű felsőoktatási együttműködések során, melyek keretében művészek dolgoznak együtt a különböző tudományágak képviselőivel.

Magyarországon először az idén 240 éves Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pro Progressio Alapítvány közös szervezésében valósul meg a művészek és kutatók formabontó összekapcsolódása.  A Művészeti Rezidenciaprogramban a kiválasztott művészek többek között olyan témakörökhöz kapcsolódóan alkothatnak, mint az építőanyagok belső világának feltérképezése, vagy a mérnöki és orvosi tudományok határterületét jelentő biomechanika.

Világszerte elterjedt gyakorlat, hogy az egyetemek minden évben művészeket, írókat látnak vendégül néhány hónapra, egy szemeszterre vagy egy teljes tanévre. A világ vezető egyetemein, mint például a londoni King’s College, az MIT és a University of Cambridge, a művészek ebben az időszakban együttműködnek az egyetem valamelyik tanszékével, laborjával, kutatási programjával, és saját eszközeikkel reflektálnak erre a folyamatra. A MIT hasonló programját elsőként Kepes György magyar származású képzőművész nyerte el.

Az alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munkát alaposan megismerve, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, amellyel egyben új műalkotást is létrehoznak. A 10 hónapos időszakot az együttműködés során megvalósult munkák bemutatása zárja. A program részeként a kiválasztott művészek az alkotói folyamatukról az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak: bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait. A Művészeti Rezidenciaprogram keretében kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek.

A benyújtott pályázatok összesen hat témakörhöz kapcsolódhatnak: bepillantás az építőanyagok belső világába innovatív képfeldolgozási módszerekkel; mozgás és művészet, azaz a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése; azáramlások szépsége: a flow élmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása;  műszaki színtan, azaz színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája; a biomechanika, avagy határterület a mérnöki és orvosi tudományok között, a természet ihlette mérnöki szerkezetek; az anyagtani és anyagszerkezeti kutatások.

“Az Európai Unió egyik kiemelt törekvése a tudományos-technológiai fejlődés és a szélesebb társadalom közötti erősebb párbeszéd megteremtése. A BME, mint műszaki ismereteket nyújtó egyetem programját is ezzel összhangban alakítottuk ki. A művész a maga kérdéseivel, eszközeivel közelít a tudósok munkájához, és ezzel segít nekik megérteni, hogy a laikus közönség hogyan viszonyul a kutatásaikhoz, mi lehet számára izgalmas vagy éppen fenyegető abból, amit egy tudományos-technikai programból megért. A művész viszonya a kutatási projekthez lehet a maga nyelvén, eszközeivel megfogalmazott kommentár, de akár határozott kritika is, ami új összefüggésekbe helyezi a tudományos kutatást a tudósok számára. És közben persze a művész is tanul: beavatást nyer egy új területre, ami inspirálóan hat rá, új utakra indítja”

– emelte ki Gács Anna, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense, a program ötletgazdája.

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A pályázatokat a leendő mentorok előzetesen véleményezik, majd meglátásaik figyelembevételével a két nyertest a szakmai zsűri választja ki. A zsűri elnöke Kicsiny Balázs  képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

További információ: https://rezidensmuvesz.bme.hu/palyazati-kiiras/

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés