Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csernobilban újra beindult a maghasadás

FrissInfo

Csernobilban újra beindult a maghasadás

Csernobilban újra beindult a maghasadás

Az ukrán szakemberek szerint az egykori atomerőmű egyik alagsori helyiségében kiugróan magas a sugárzás szintje, ezért már azon dolgoznak, hogy valahogyan lecsökkentsék a neutronok számát.

35 évvel a csernobili atomkatasztrófa után ismét nyugtalanító hírek érkeztek az atomerőmű romjai felől. A Science alapján az IFLScience arról ír, hogy az ukrán kutatók nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek a romos épület egyik alagsori helyiségénél, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

Neil Hyatt, a brit Sheffieldi Egyetem atomtudósa szerint az egészet úgy kell elképzelni, mint egy parázst a kerti grillező közepén. Az 1986-os katasztrófa idején a reaktor magjának nagy része megolvadt, majd elárasztotta az alagsort, ahol végül az urán lehűlt és megkeményedett.

A sugárzás szintje az elmúlt években viszonylag stabil maradt, ám a szakemberek azt figyelték meg, hogy egy kiadós esőzés után jelentősen megugrik a neutronok száma. Annak ellenére ugyanis, hogy sérült blokk fölé betonszarkofágot építettek, az eső beszivárog a kényes területre. Mivel a víz lelassítja a neutronokat, megnő az ütközés, ezzel pedig a maghasadás esélye. A 2016-ban épített új szarkofág ezt volt hivatott megelőzni, ami eddig működött is, ám most kiugróan magas neutronszintet mértek a kutatók a 305/2-es alagsori teremből.

A kutatók szerint a jelenség aggasztó, és szorosan figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor nem valószínű, hogy egy újabb katasztrófa következik be. A szakemberek már dolgoznak a probléma orvoslásán: az egyik terv az, hogy a megszilárdult anyagba lyukat fúrnak, majd bór rudakat helyeznek bele, hogy ezzel csökkentsék a szabadon mozgó neutronok számát.

Forrás: HVG

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés