Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több százezer iráni internetező után kémkedtek

Dotkom

Több százezer iráni internetező után kémkedtek

Mintegy háromszázezer iráni internetező után kémkedett augusztusban egy vagy több hacker, aki ezt úgy tudta megtenni, hogy ellopta egy holland IT-cég biztonsági tanúsítványait – közölte egy hétfőn kiadott jelentésében a holland kormány.

A lopott biztonsági tanúsítvány birtokában a hacker vagy hackerek olyan internetezőket figyeltek, akik a Google honlapján jártak, így képesek voltak megszerezni jelszavukat, és hozzáférhettek más szolgáltatónál lévő, például Facebook- vagy Twitter-profiljukhoz is – állítja a Fox-IT cég, a jelentés készítője.

Biztonsági tanúsítvány birtokában az internetező biztonságosan tud kapcsolódni egy bizonyos oldalhoz, de ha egy hacker megszerzi ezt, akkor amellett, hogy a meglopott internetező azt hiszi, továbbra is biztonságban van, nem veszi észre, hogy figyelik a tevékenységét.

A Henk Donner holland belügyminiszter által a parlamentnek megküldött jelentés megerősíti a Google egyik múlt heti állítását, miszerint Google-használók elleni támadásokról panaszkodtak a cégnek, és hogy a károsultak “főleg irániak”.

„A domainnevek listája és az a tény, hogy a panaszkodó internetezők 99 százaléka iráni, arra utal, hogy a hackerek célja irániak magánjellegű kommunikációjának lehallgatása volt” – állapította meg a Fox-IT.

A 2009-es iráni elnökválasztás után, a zavargások idején az ellenzékiek a közösségi médiát is használták egymás értesítésére, így a Twittert, illetve a YouTube fájlmegosztó oldalt. Az iráni hatóságok ezért az interneten is üldözik az ellenzékieket – mondta Afsin Ellian, aki az 1980-as években szökött el Iránból, és a hollandiai Leiden egyetem jogi karán tanít.

Donner holland miniszter újságíróknak elmondta: nem tudja megerősíteni, hogy az iráni állami hatóságok lopták volna el a szóban forgó biztonsági tanúsítványokat, amelyeket a DigiNotar holland IT-cég készített.

A hacker vagy hackerek hamisítottak biztonsági tanúsítványokat a Moszad izraeli hírszerző szolgálat, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az MI6 brit kémszolgálat honlapjához is, illetve olyan cégekéhez, mint az America Online (AOL) vagy a Microsoft – közölte a Fox-IT.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés