Connect with us

technokrata

A jövő merevlemezei már titkosítást használnak

Dotkom

A jövő merevlemezei már titkosítást használnak

A Seagate Technology újabb részleteket hozott nyilvánosságra titkosítási technológiájáról, melyet merevlemezeihez kínál.

A kaliforniai vállalat nemrég jelentette be, hogy kifejlesztett egy saját, a teljes merevlemezt titkosítani képes technológiát, melyet a hardverbe beépítetten nyújt a felhasználók számára. A Drivetrust technológia automatikusan működik: minden, a merevlemezre kerülő adatot titkosít, ezáltal elérhetetlenné teszi azok számára, akik nem ismerik a megfelelő jelszót a számítógép bootolásakor.

Már elérhető a Drivetrust a Seagate DV35-ös típusjelzést viselő merevlemezeinél – ezeket digitális videofelvevőkben és egyéb, szórakoztatóelektronikai eszközökben alkalmazzák. A következő év első negyedében pedig megjelennek a notebookok számára tervezett változatok is (Momentus 5400 FDE 2 jelzés alatt), melyek a hordozható számítógépek tulajdonosai számára jelentenek védelmet.

Védelmet egy olyan szegmensben, ahol az egyik legfontosabb tényező az adatok biztonsága – egy asztali PC-t sokkal nehezebb ellopni egy irodából, mint egy noteszgépet az utcáról. A tavalyi év során szinte az összes jelentősebb amerikai nagyvállalatnak szembe kellett néznie azzal a szomorú helyzettel, hogy olyan notebookjainak is lába kelt, melyek fontos, bizalmas adatokat tartalmaztak. Éppen ezért a Drivetrust technológia elsődleges célterülete a mobil számítógépek piaca, jelentette be Scott Shimomura, a Seagate vezető termékmenedzsere, aki azonban hangsúlyozta azt is, hogy a titkosítás előbb-utóbb minden szegmensben megjelenik majd.

Nem elsőként „mozdult rá” a témára a Seagate: már jó ideje a piacon vannak olyan megoldások, melyek szoftveresen kínálják az eltárolt információk védelmét. Ilyen alkalmazásokat fejleszt többek között a PGP és a Pointsec Mobile Technolgies is; de a Windows Vista bemutatkozásával az otthoni felhasználók is kipróbálhatják, milyen egy teljesen levédett winchestert használni. Redmond az úgynevezett Bitlocker titkosítási technológiája révén kínál védelmet a kíváncsi szemek elől.

Visszatérve a Seagate megoldására – miért jobb hardveres megoldást használni? Nagy előnye, hogy az összes adattitkosítás és -feloldás ont he fly módon, azaz röptében történik, a felhasználó nem tapasztal késlekedést. Emellett semekkora memória- és processzoridő-igény nem jelentkezik, hiszen a drive-okba beszerelt hardver elvégzi a szükséges feladatokat. A Seagate közölte, hogy saját teszteléseik szerint érzékelhető teljesítménybeli hatása (csökkenés) nincs a Drivetrust alkalmazásának.

A winchesterek az Advanced Encryption Standardot, azaz az AES-t használják – illetve ennek 128 bites változatát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

scale 3

Kütyük

Már wifin is csatlakozik a Huawei legújabb okosmérlege

2021. február 25. csütörtök
Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin