Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő merevlemezei már titkosítást használnak

Dotkom

A jövő merevlemezei már titkosítást használnak

A Seagate Technology újabb részleteket hozott nyilvánosságra titkosítási technológiájáról, melyet merevlemezeihez kínál.

A kaliforniai vállalat nemrég jelentette be, hogy kifejlesztett egy saját, a teljes merevlemezt titkosítani képes technológiát, melyet a hardverbe beépítetten nyújt a felhasználók számára. A Drivetrust technológia automatikusan működik: minden, a merevlemezre kerülő adatot titkosít, ezáltal elérhetetlenné teszi azok számára, akik nem ismerik a megfelelő jelszót a számítógép bootolásakor.

Már elérhető a Drivetrust a Seagate DV35-ös típusjelzést viselő merevlemezeinél – ezeket digitális videofelvevőkben és egyéb, szórakoztatóelektronikai eszközökben alkalmazzák. A következő év első negyedében pedig megjelennek a notebookok számára tervezett változatok is (Momentus 5400 FDE 2 jelzés alatt), melyek a hordozható számítógépek tulajdonosai számára jelentenek védelmet.

Védelmet egy olyan szegmensben, ahol az egyik legfontosabb tényező az adatok biztonsága – egy asztali PC-t sokkal nehezebb ellopni egy irodából, mint egy noteszgépet az utcáról. A tavalyi év során szinte az összes jelentősebb amerikai nagyvállalatnak szembe kellett néznie azzal a szomorú helyzettel, hogy olyan notebookjainak is lába kelt, melyek fontos, bizalmas adatokat tartalmaztak. Éppen ezért a Drivetrust technológia elsődleges célterülete a mobil számítógépek piaca, jelentette be Scott Shimomura, a Seagate vezető termékmenedzsere, aki azonban hangsúlyozta azt is, hogy a titkosítás előbb-utóbb minden szegmensben megjelenik majd.

Nem elsőként „mozdult rá” a témára a Seagate: már jó ideje a piacon vannak olyan megoldások, melyek szoftveresen kínálják az eltárolt információk védelmét. Ilyen alkalmazásokat fejleszt többek között a PGP és a Pointsec Mobile Technolgies is; de a Windows Vista bemutatkozásával az otthoni felhasználók is kipróbálhatják, milyen egy teljesen levédett winchestert használni. Redmond az úgynevezett Bitlocker titkosítási technológiája révén kínál védelmet a kíváncsi szemek elől.

Visszatérve a Seagate megoldására – miért jobb hardveres megoldást használni? Nagy előnye, hogy az összes adattitkosítás és -feloldás ont he fly módon, azaz röptében történik, a felhasználó nem tapasztal késlekedést. Emellett semekkora memória- és processzoridő-igény nem jelentkezik, hiszen a drive-okba beszerelt hardver elvégzi a szükséges feladatokat. A Seagate közölte, hogy saját teszteléseik szerint érzékelhető teljesítménybeli hatása (csökkenés) nincs a Drivetrust alkalmazásának.

A winchesterek az Advanced Encryption Standardot, azaz az AES-t használják – illetve ennek 128 bites változatát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés