Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kémkedjünk (?) elektronikusan párunk után

Dotkom

Kémkedjünk (?) elektronikusan párunk után

Jogainkba gázoló szolgáltatást nyújt egy amerikai cég, melynek használatával párunk hűségünkről (vagy annak hiányáról) győződhet meg, nem éppen etikus módon…

Magát Lover Spy-nak, azaz Szerelmes Kémnek hívja az a cég, mely a túlságosan féltékeny emberek érzéseire alapozza üzletmenetét. Egy olyan szolgáltatást üzemeltet ugyanis, melynek igénybevételével az ember leellenőrizheti párjának hűségességét (többek között).

Az amerikai vállalkozás ˝terméke˝ első ránézésre semmiben sem különbözik más, hasonló szolgáltatásoktól. Egy elektronikus üdvözletet lehet valakinek küldeni, melyben arról értesítik az áldozatot, hogy valaki gondolt rá; a teljes üzenet elolvasásához pedig meg kell nyitnia a cég webcímét. Eddig nincs is semmi kivetnivaló a dologban, ám amennyiben az áldozat ezt megteszi, a weboldal letölt egy trójai programot számítógépére, melyet kifejezetten kémkedés céljából hoztak létre.

Az öt felhasználós licenc esetén 90 dollárba kerülő szoftver ezek után mindent képes ellenőrizni a felhasználó rendszerében: a leütött billentyűket, begépelt jelszavakat és e-maileket, a lefolytatott csevegéseket is rögzít(het)i; csakúgy, mint a célpont webkamerájának képét, vagy screenshotot a képernyőjéről. Az így megszerzett információkat aztán diszkréten elküldi a Lover Spy szerveréhez, mely továbbítja az adatokat a licencdíjat megfizető személyhez; tiszteletben tartva a megrendelő anonimitását.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a fenti szolgáltatás törvénysértő, ám egyben rámutat egy nagyon fontos irányvonalra is. Az egyre inkább kiterjedő Internet révén mind többen gondolják úgy, hogy kevésbé ˝kiképzett˝ embertársaikat ellenőrizhetik, s a Lover Spy révén ezt már úgy is megteheti valaki, hogy nem is kell túlzottan jártasnak lennie a hackelés tudományában. Nyilvánosan ugyan még nem tettek jogi lépéseket a vállalat szolgáltatása ellen, de az USA-ban ez hamar bekövetkezhet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés