Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szövetségi államok a Windows kódját akarják

Dotkom

A szövetségi államok a Windows kódját akarják

Újabb lépés az antitröszt-perben: a Microsoftot perelő szövetségi államok ezúttal a Windows forráskódjához akarnak hozzáférni.

Az államok úgy vélik, a szoftveróriás csakis úgy tudná igazolni azon állítását, hogy technikailag nem kivitelezhető a Windows operációs rendszerből egy teljesen lecsupaszított, alap funkciókat (tehát például webböngészőt sem) tartalmazó változat elkészítése, ha betekintést engednek a Windows forráskódjába, azaz a szoftver belső működésébe.

A perben részt vevő 9 szövetségi állam beadványában kifejtette, a Microsoft nem alapozhatja védelmét a forráskódra úgy, hogy ahhoz senki számára nem biztosít hozzáférést; mindenképpen tényekkel kell bizonyítania állításait. Egy korábbi beadványukban a felperesek azt javasolták az antitröszt-pert vezető bírónőnek, Colleen Kollar-Kotellynek, hogy kötelezze a szoftveróriást arra, hogy egy mindenféle Internet-eléréshez szükséges és multimédiás funkcióktól mentes, alap-Windowst tegyen elérhetővé kínálatában. A felperesek egyébként egy szakértő kijelölését is szükségesnek tartják a per hátralévő részének lefolytatásához, elősegítendő a bonyolult technikai jellegű problémák megvitatását.

Mint ismeretes, az egész antitröszt-per abból fejlődött ki, hogy a Microsoft integrálta saját fejlesztésű webböngészőjét operációs rendszerébe. Ezzel a lépéssel a Microsoft visszaélt piaci erőfölényével és megsértette az amerikai trösztellenes törvényeket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés