Connect with us

technokrata

Egyedülálló kezdeményezés: Indul a Digitális Falu Program

digitális falu

Digitalizáció

Egyedülálló kezdeményezés: Indul a Digitális Falu Program

Egyedülálló kezdeményezés: Indul a Digitális Falu Program

Magyarország településfejlesztése szempontjából kiemelten fontos a vidék és a fenntartható, jó minőségű vidéki élet megteremtése.

A Digitális Jólét Program ennek érdekében indította el 2021-ben a kistelepülések vonzerejének és élhetőségének javítását okosmegoldásokkal segítő, 11 intézkedést magában foglaló Digitális Falu Programot.

A Digitális Jólét Program által Rajkán szervezett sajtótájékoztatón bemutatásra kerültek a várost és Mosonmagyaróvárat érintő, 2021. novemberben indult, és 2022. tavaszán lezárult pilot projektek. Mosonmagyaróvár és Rajka esetében ezen projektek részét képezik a Településszonda kutatás, a „Költözzünk Vidékre!” Betelepülési és Beruházási Platform bevezetése, illetve drónok alkalmazása a városüzemeltetési feladatok ellátására.

A sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte:

„Magyarország számára az egyik legsürgetőbb feladat a vidéki népesség csökkenésének megállítása, illetve az ott élők közvetlen életkörülményeinek javítása. A Digitális Falu Program egyedülálló kezdeményezés a megújuló vidék számára. A hagyományos vidéki életforma és az innovatív technológiák találkozásával falvaink és kistelepüléseink életszínvonala és megtartóereje is hatékonyan növelhető.”

Mint azt Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője elmondta:

„A Digitális Falu Program olyan hálózatot kíván létrehozni a települések, illetve a térségek között, amelyek egymással együttműködve képesek a digitális eszközöket, és a digitális ökoszisztéma lehetőségeit kihasználni. A megvalósításhoz a Digitális Jólét Program integrálja a szereplőket, minőségbiztosítást végez a bevezetésre szánt technológiák kapcsán, hálózatot épít és együttműködési pontokat alakít ki, továbbá felméri az igényeket, meghatározza a szükségleteket, kompetenciát fejleszt és szolgáltat.”

A sajtóbeszélgetés során a Mosonmagyaróváron és Rajkán végrehajtott három Digitális Falu Program pilot intézkedés tapasztalatait osztotta meg a két település polgármestere és a projektek végrehajtásában résztvevő szakértők. A beszélgetést Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese moderálta.

Az eseményen Dr. Szegedi Péter, a Forsense 2.0 kutatója ismertette a Településszonda által feltárt eredményeket.

“A Településszonda kutatások értéke abban rejlik, hogy széles spektrumon vizsgálja az adott települést. A helyi – már rendelkezésre álló – statisztikák elemzésétől, az egyes szakterületeken dolgozó helyi szereplőkkel készült mélyinterjúkon át, a lakosság széles köreit elérő online kérdőívekig sokszínűen közelít a településekhez, és ezáltal részletes képet kap róluk. Mind Rajkán mind Mosonmagyaróváron feltártunk fejlesztési lehetőségeket, és bízunk benne, hogy a kutatás hozzájárul ezen települések jövőjéhez.”

Dr. Zsombok László, a Humánswot Kft. ügyvezetője bemutatta a hamarosan országosan is elérhető „Költözzünk vidékre!” platformot, mely a legkorszerűbb digitális technológiákkal és adatbázisokkal támogatott vidéki otthonkeresési és beruházástámogatási alkalmazás. A portálon a hagyományos ingatlankereső portálok szűkös, a konkrét ingatlanra fókuszáló információmennyiségén túl egymással is összevethető módon, egy felületbe integráltan jelennek meg a lakóhely- és telephelyválasztás szempontjából lényeges települési információk, jellemzők – a vidéki települések vonzerejének növelésére, lakosságmegtartó, betelepülést és beruházásokat élénkítő szándékainak támogatására.  A platform az alábbi linken érhető el: http://www.koltozzunkvidekre.hu.

Végül a Digitális Falu Program legújabb intézkedéseként a városüzemeltetési feladatok ellátására alkalmazható dróntechnológiát Vesztróczy Tamás, a Drone Plus Ultra Kft. üzletfejlesztési vezetője mutatta be. A pilot program során nem csak egy teljes drón ökoszisztémát, hanem hozzá kapcsolódóan vizsgafelkészítést és Magyarországon egyedülálló mélységű oktatást is kaptak a résztvevők. Az eszközök, a vizsgafelkészítés, az oktatás és a projekt során adott folyamatos támogatás által a városüzemeltetési feladatok ellátásába szervesen beilleszthetővé vált a dróntechnológia.

A sajtótájékoztató vendégei látványos drónbemutatón keresztül kaptak ízelítőt ennek az innovatív megoldásnak az előnyéről.

A települések képviseletében a két polgármester, Kiss Vince és Dr. Árvay István kiemelte, hogy városaik számára a pilot projektek során feltárt fejlesztési lehetőségek nagy mértékben segítik őket a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok tervezésében és ellátásában.

További Digitalizáció

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

SmartPhone

Komoly gépelési hiba a Sony-nál

2022. június 10. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu