Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szegeden épülhet a szuperlézer

Smart home

Szegeden épülhet a szuperlézer

A mintegy 500 millió eurós tudományos beruházás, az ELI (Extreme Light Infrastructure) elnevezésű szuperlézer az EU-Irányító Testület csütörtöki egyhangú döntése alapján Magyarországon, Csehországban és Romániában épülhet föl.

A siker a város támogatásán túl annak a kitartó, szívós munkának az eredménye, mellyel felépítettük a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési aktivitását, illetve a szegedi helyszín a tudományos elismerése kutatóink kiemelkedő munkájának, eredményeinek, többek közt a Dr. Szabó Gábor akadémikus által irányított világszínvonalú lézerkutató csoport kimagasló tudományos teljesítményének – hangsúlyozta Dr. Szabó Gábor rektor a döntés kapcsán.

Bajnai Gordon miniszterelnök, Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Dr. Botka László, Szeged polgármestere közös sajtótájékoztatón jelentette be az EU-Irányító Testület csütörtöki döntését, mely szerint az ELI (Extreme Light Infrastructure) elnevezésű szuperlézer Magyarországon, Csehországban és Romániában épülhet föl. A mintegy 500 millió eurós tudományos beruházás keretében Szeged és a projekt partnerhelyszínei (Prága, Bukarest) adhatnak otthont az első olyan nagy, közös kutatóintézetnek, mely az Európai Unió új tagállamaiban létesül.

A projekt összköltségének 40%-a, 200 millió euró jut a szegedi fejlesztésekre, ezt a kormány az unió strukturális alapjának forrásaiból, illetve részben az innovációs alapban erre a célra tartalékolt összegből fedezi. Az ELI – melynek létesítésére és működtetésének első 25 évére a kormány múlt héten vállalt garanciát – 2011 és 2015 között épül majd föl Öthalomban, a korábbi szovjet laktanya területén, az Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés