Connect with us

Hirdetés

technokrata

Celeron processzor 8 GHz-en

Smart home

Celeron processzor 8 GHz-en

Öreg Netburst nem vén Netburst. Folyékony nitrogénnel, természetesen.

Az évezred első éveiben a Pentium 4 mikroarchitektúrája pont azért fulladt ki, mert nem bírta tovább az addig folyamatosan alkalmazott frekvencianövelést. A 3 és 4 gigaherz közötti tartományban olyan mértékben kezdett nőni az eldisszipált energia, hogy az egyrészt a hagyományos léghűtéssel kezdett kezelhetetlen mennyiségű hőt termelni, másrészt nagyon energiafalóvá váltak a processzorok.

Ennek ellenére nemrég pont egy ilyen mikroarchitektúrát alkalmazó, Cedar Mill magra alapuló Celeron processzort sikerült Belgiumban elképesztő mértékben túlhajtani. Az öreg Celeron 352-es eredetileg 3,2 GHz-es órajelen üzemelt, ezt húzták fel lelkes tuningbajnokok folyékony nitrogént alkalmazó hűtéssel majdnem háromszorosára. A rekord hivatalosan 8116 MHz lett.

Az eseményre egyébként egy overclocking rendezvényen került sor, amit a németalföldi Alternate számítógépes kereskedés rendezett meg. Itt a Madshrimps névre keresztelt kétfős csapat érte el a rekordot, egy Asus P5B Premium alaplap és a fent említett Celeron processzor segítségével. A CPU-ra applikált tartályba engedték bele a folyékony nitrogént – ez az anyag extrém hideg hőmérsékleten légneműből folyékonnyá válik, és ezt az állapotát viszonylag sokáig képes megőrizni, miközben lehűti környezetét.

Nem lebecsülendő azonban a megszokott ventilátoros hőmérsékletcsökkentéssel elérhető órajel-emelés mértéke sem: a válogatott Celeron lapka így 5,7 GHz-ig volt képes skálázódni. Úgynevezett fázisváltós hűtéssel (ahol a hűtést végző egységek sorba kötve dolgoznak össze) 7 GHz-re állt be a maximum – ezt sikerült überelni a folyékony nitrogénnel. Mindeközben a 24-szeres órajelszorzó változatlan maradt, ennek megfelelően a frontoldali buszsebességet kellett felhúzni az alap 133 MHz-ről (effektív 533 MHz) 338,2 MHz-re (effektív 1353 MHz). Természetesen a tápfeszültségét is meg kellett picit rángatni: 1,3 voltról egészen 1,9 voltig növelték meg.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés