Connect with us

Hirdetés

technokrata

Későn jön a szupertévé?

Smart home

Későn jön a szupertévé?

A Toshiba régóta várt SED TV-je minden előnye ellenére hátrányba szorulhat.

Surface-Conduction Electron-emitter display, röviden SED. A Toshiba és a Canon közös fejlesztése, mely nagyjából egy időben született meg az első, mainstream piac számára gyártani tervezett LCD és plazma televíziókkal együtt. A SED fejlesztése azonban elcsúszott: a két cég 1999-es közös munkájának kezdetétől egészen 2005-ig tartott, mire megjelenhetett az első kereskedelmi változat. A riválisainál jobb képminőséget nyújtó technológiára alapuló készülék így már megjelenésekor elvesztette az árharcot. Míg ugyanis a fejlesztések kezdeténél körülbelül azonos költséggel járt egy LCD, egy plazma és egy SED televízió előállítása, az előbbi kettő jóval olcsóbb lett az elmúlt 3-4 évben – a SED azonban (tekintve hogy a tömegtermelés még mindig nem futott fel) nem tudta tartani ezt a lépést.

Az 55 colos képátlóval rendelkező példány, melyet a Toshiba az új technológia promóciójában vezető szerephez kíván juttatni, idén ősszel, a japán Ceatec elektronikai show-n mutatkozott be (a rendezők közlése szerint nagy tömegeket csábítva a kijelző elé). A boltok polcaira 2007-ben kerül majd, árulta el a Toshiba, ám ezt a kijelentést már sokan megkérdőjelezik, ugyanis a vállalat a januárban megtartandó CES (Consumer Electronic Show) rendezvényen – szemben az eredeti elképzelésével – nem kívánja közszemlére tenni a készüléket.

Habár a Toshiba szóvivői nem kívántak részletekbe bocsátkozni a bemutató elhalasztását illetően, annyi kiderült, hogy nem technikai jellegű probléma miatt hozták meg a cég vezetői a döntést. „A (halasztás) oka nem technikai és nem is üzleti jellegű, de a részleteket bizalmassági kötelezettségünk miatt nem tehetjük közzé. A Toshiba reméli, hogy a probléma hamarosan megoldottá válik, és visszatérhetünk az Egyesült Államokba az 55 colos SED bemutatóval.” – olvasható a vállalat által kiadott közleményben.

A jól értesültek tudni vélik, hogy a késlekedés oka a Canon és a Nano-Proprietary között fennálló peres eljárás. A felek jelenleg zárt ajtók mögött tárgyalnak a Canon SED TV-vel kapcsolatos technológiájának licenceléséről.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés